Crisis zorgt in bouwsector voor hardste klappen

Na vijf crisisjaren vallen in de bouw de hardste klappen. De sector wordt getekend door veel ontslagen en faillissementen, omzet-en winstdalingen, en grootschalige afschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en de grote bouwers BAM, Heijmans, Ballast Nedam, VolkerWessels en Dura Vermeer.

De negatieve trend werd vanochtend bevestigd door de halfjaarcijfers van Volker Wessels. Het internationale bouwconcern uit Amersfoort schrapt dit jaar bijna 300 van de 12.000 banen in Nederland, maakte scheidend topman Gerard van de Aast bekend. De winst daalde in een jaar tijd van 24 naar 17 miljoen euro. De omzet steeg in die periode wel van 2,2 naar 2,3 miljard euro.

Sinds de piek van de woningmarkt in 2008 zijn er 43.000 banen verdwenen in de bouwsector, 11 procent van het totaal. In de eerste helft van 2012 werden 750 bouwbedrijven failliet verklaard, volgens het CBS.

In totaal hebben de vijf grote bouwers sinds 2007 voor 836 miljoen euro aan verliezen genomen en gereserveerd om eventuele verliezen op te vangen, blijkt uit de jaarverslagen. De afschrijvingen zitten met name in de geschatte waarde van de grondposities. Omdat de woningbouw terugloopt, daalt deze grondwaarde.

BAM, de grootste bouwer van Nederland met een omzet van 7,9 miljard euro, heeft de afgelopen jaren het meest afgewaardeerd op grondposities en vastgoedprojecten. In totaal heeft BAM voor ruim 600 miljoen euro aan afboekingen getroffen. De winst van BAM daalde van 351 miljoen euro in 2007 tot 127 miljoen in 2011. De beurswaarde van BAM daalde in die periode van 2,1 miljard euro tot 600 miljoen euro vandaag.

Heijmans is de enige grote bouwer die vorig jaar de winst zag omslaan in een verlies: 37 miljoen euro op 2,3 miljard euro aan omzet.

In het nieuws: pagina 4-5