Buitenland kort

Z-Afrika: Malema kaapt herdenking kompels

Marikana. Julius Malema, de voormalige jeugdleider van het regerende ANC, heeft gisteren de herdenkingsdienst voor 34 doodgeschoten mijnwerkers in Zuid-Afrika gekaapt. Hij beschuldigde de regering van medeplichtigheid. Boze ministers liepen weg. Malema kreeg applaus toen hij zei dat de regering niet heeft ingegrepen „omdat onze leiders belangen hebben in deze mijnen”. „Onze regering is een varken geworden dat zijn eigen kinderen opeet”, zei Malema, die uit de partij gezet vanwege zijn polariserende uitspraken. President Jacob Zuma kondigde gisteren een onderzoek aan naar het incident in Marikana, waar vorige week 34 stakende mijnwerkers werden doodgeschoten door de politie. (AP)

Dronken topdiplomaat VS vervolgd na ongeluk

Spokane. Ryan Crocker, die tot deze zomer ambassadeur van de Verenigde Staten was in Kabul en geldt als een van de meest vooraanstaande diplomaten van zijn land, wordt vervolgd voor het veroorzaken van een botsing en rijden onder invloed. Dat hebben de autoriteiten in de Amerikaanse staat Washington gisteren laten weten. Het incident deed zich al op 14 augustus voor. Crocker probeerde na het ongeval weg te rijden. Toen hij werd aangehouden bleek hij twee keer zoveel alcohol te hebben geconsumeerd als wettelijk is toegestaan. President Bush kende Crocker, die eerder ook in Irak ambassadeur was, de prestigieuze Presidential Medal of Freedom toe. (AP)

The Sun toont alsnog naaktfoto prins Harry

Londen. De Britse tabloid The Sun heeft vanmorgen alsnog naaktfoto’s van prins Harry gepubliceerd. Aanvankelijk besloot de krant de foto’s, gemaakt in een hotelkamer met een mobiele telefoon tijdens een vakantie van de prins in Las Vagas, niet te publiceren, uit vrees voor een veroordeling wegens schending van de privacy van de prins – de Britse pers in voorzichtig geworden door het onderzoek van rechter Leveson naar het afluisterschandaal van de kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch. The Sun noemt het nu absurd om een foto die door honderden miljoenen mensen gewoon op internet gezien kan worden, niet af te drukken voor zijn acht miljoen lezers. (Reuters)

Proces tegen Gaddafi begint volgende maand

TRIPOLI. Het proces tegen zoon van de overleden Libische leider Moammar Gaddafi zal volgende maand beginnen. Dat heeft een regeringswoordvoerder gisteren gezegd. Saif al-Islam wordt beschuldigd van corruptie, moord en verkrachting, meldde minister van Justitie Ali Ashour in april. De advocaten van Saif al-Islam zijn bezorgd dat hun cliënt, een belangrijk figuur in het regime van zijn vader, geen eerlijk proces zal krijgen in Libië. Voordat hij in november door een Libische militie werd opgepakt, vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel tegen hem uit wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog. (Reuters)

Sierra Leone: 217 doden bij uitbraak van cholera

Freetown. Het dodental van een cholera-uitbraak in Sierra Leone is gestegen naar 217. Dat heeft hulporganisatie Oxfam gisteren bekendgemaakt. Het is de ernstigste uitbraak van cholera in de historie van Sierra Leone. Het Rode Kruis waarschuwt voor een gezondheidscrisis. De ziekte, die wordt overgebracht via besmet water, is een groot probleem in West-Afrika waar weinig goede toiletten en rioleringen zijn en de sloppen ieder jaar tijdens het regenseizoen onderlopen. De regens kwamen dit jaar vroeg In buurland Guinee zijn al honderd doden gevallend dit jaar. (AP)