Breivik toerekeningsvatbaar

None

De rechtbank is Oslo heeft Anders Breivik vanmorgen toerekeningsvatbaar verklaard. De Noorse massamoordenaar wordt minimaal 10 en maximaal 21 jaar opgesloten. Zijn straf kan worden verlengd als Breivik een gevaar blijft vormen voor de samenleving. De uitspraak van de vijf rechters was unaniem.

„Dit is een heel goed en correct vonnis”, zei advocaat Mette Yvonne Larsen, die veertig van de overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt. „Het betekent gerechtigheid voor de slachtoffers. Misschien geeft het hun na verloop van tijd rust.”

De 33-jarige rechts-extremist richtte op 22 juli 2011 een bloedbad aan. Eerst kwamen acht mensen om het leven toen hij een autobom liet ontploffen voor het regeringsgebouw in het centrum van Oslo. Daarna bracht hij 69 jonge sociaal-democraten om het leven bij een zomerkamp op het eiland Utøya.

„Het zal nog jaren duren om dit trauma te verwerken. Misschien lukt dat wel nooit”, zei Marit Nybakk vanochtend als vicevoorzitter van de Arbeiderspartij in het parlement. „Maar het vonnis zorgt wel voor opluchting in de partij: massamoordenaar Breivik wordt verantwoordelijk gehouden voor zijn daden.”

Met het vonnis komt een einde aan een voor Noorwegen onrustige periode. Dertien maanden lang verkeerde het land in onzekerheid: krijgt Breivik een celstraf of wordt hij verplicht behandeld in een psychiatrische kliniek? Uit een opiniepeiling die het Noorse dagblad VG vandaag publiceerde, bleek dat 72 procent van de Noren vindt dat Breivik toerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

Nybakk: „De rechters zitten op één lijn met het Noorse volk.”

Breivik hoorde het vonnis vanochtend glimlachend aan. Eerder deze week had hij zijn advocaten laten weten dat hij geen beroep zal aantekenen als hij toerekeningsvatbaar wordt verklaard.

De rechters zouden vijf à zes uur de tijd nemen om het vonnis uit te spreken.