Breivik toerekeningsvatbaar en schuldig - in principe 21 jaar cel

Norwegian mass killer Anders Behring Breivik (C) gestures as he arrives in the court room at Oslo Courthouse August 24, 2012. The Norwegian court delivers its verdict in the ten-week trial of gunman Breivik on Friday, deciding whether to send the anti-Muslim militant to jail or a mental hospital for the massacre of 77 people last summer. REUTERS/Heiko Junge/NTB Scanpix/Pool (NORWAY - Tags: CRIME LAW)
Norwegian mass killer Anders Behring Breivik (C) gestures as he arrives in the court room at Oslo Courthouse August 24, 2012. The Norwegian court delivers its verdict in the ten-week trial of gunman Breivik on Friday, deciding whether to send the anti-Muslim militant to jail or a mental hospital for the massacre of 77 people last summer. REUTERS/Heiko Junge/NTB Scanpix/Pool (NORWAY - Tags: CRIME LAW) Net zoals bij de eerste zitting maakte Breivik vanochtend opnieuw zijn rechts-extremistische groet voor de uitspraak. Hij werd schuldig bevonden voor de 77 moorden bij zijn aanslagen vorig jaar. Foto Reuters / Heiko Junge

Anders Behring Breivik is vanochtend toerekeningsvatbaar en schuldig bevonden aan de moord op 77 mensen bij de aanslagen op een regeringsgebouw in Oslo en een jongerenkamp op het eiland Utøya op 22 juli vorig jaar.

De rechter veroordeelde Breivik (33) tot 21 jaar cel. De uitspraak van de vijf rechters was unaniem, schrijft persbureau AFP. Het vonnis wordt door sommige nabestaanden met vreugde ontvangen, twittert correspondent Luuk Mulder:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Utøya overlevende RT @MartinovicEmma: JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! #tilregnelig. #Breivik #dom.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Het is rustig in de rechtszaal. De aanklagers, Breivik en zijn advocaten luisteren geconcentreerd. Nabestaanden lijken opgelucht.
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder De grote vraag die nu nog open staat is: Gaan de openbaar aanklagers in hoger beroep? Zij eisten ontoerekeningsvatbaarheid.

Breivik gaat minstens tien jaar de cel in, twittert NRC-verslaggever Danielle Pinedo, maar het is onwaarschijnlijk dat dat gebeurt gezien de gevolgen van zijn daad.

Twitter avatar PinedoNRC Danielle Pinedo Breivik krijgt 21 jaar gevangenisstraf en wordt minimaal 10 jaar opgesloten. Aftrek voorarrest: 445 dagen

Breivik zit zijn straf uit in de Ila-gevangenis, waar hij sinds de aanslagen werd vastgehouden in isolatie. Als Breivik zijn straf heeft uitgezeten van 21 jaar, zal vanaf dat moment om de vijf jaar bekeken worden of Breivik vrij mag komen. Mulder:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Na de 21 jaar zal er elke 5 jaar een evaluatie zijn. Als Breivik dan nog steeds een gevaar vormt zal hij per keer 5 jaar vast worden gezet

Breivik schoot op 22 juli vorig jaar 69 jongeren dood bij een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij op het eiland Utoya nabij de Noorse hoofdstad Oslo. Ook vielen er acht doden bij een bomaanslag in het centrum van die stad eerder op de dag. Breivik stond terecht voor de 77 moorden.

Vorig jaar sprak een van de overlevenden van het bloedbad op Utøya met Associated Press. Lees ook hier een uitgebreide reconstructie.