Armstrong staakt strijd en ‘is nu al zijn Tourzeges kwijt’

Lance Armstrong in 2010 voor Radioshack in Kaapstad. Het lijkt erop dat hij al z'n Tourzeges kwijtraakt.
Lance Armstrong in 2010 voor Radioshack in Kaapstad. Het lijkt erop dat hij al z'n Tourzeges kwijtraakt. Foto Reuters / Mike Hutchings

Lance Armstrong geeft de strijd tegen het Amerikaanse antidopingagentschap USADA op. De wielrenner die de Tour de France tussen 1999 en 2005 zeven keer won, is de aantijgingen spuugzat: “genoeg is genoeg”, zegt hij in een verklaring op zijn website. USADA reageerde vrijwel meteen door te stellen dat hij daarmee al zijn zeges kwijtraakt.

De afgelopen maanden liep de zaak tussen Armstrong en USADA hoog op. Een positieve dopingtest gaf de Amerikaan nooit af, maar er zijn wel belastende verklaringen van renners die met hem in één ploeg fietsten. Armstrong probeerde twee keer via de rechtbank de aanklacht ongeldig te maken, maar slaagde daar niet in. Afgelopen maandag kwam naar buiten dat USADA de zaak mag doorzetten.

Armstrong: ‘Ik ben klaar met deze onzin’

Nu is het punt gekomen waarop hij de strijd staakt, schrijft de nu 40-jarige Texaan.

“Ik word al sinds 1999 beschuldigd van valsspelen en een oneerlijk voordeel. De afgelopen drie jaar ben ik het slachtoffer geweest van een ongrondwettelijke heksenjacht van Travis Tygart (van USADA, red.). De manier waarop dat z’n tol eiste van mijn familie, mijn werk voor de stichting en mij brengt me waar ik vandaag ben: klaar met deze onzin.”

Tygart: ‘Dan raak je al je Tourzeges (en meer) kwijt’

Tygart reageerde snel: hij verklaarde dat dit betekent dat USADA zijn zeven Tourzeges - een record, niemand won de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld zo vaak - zal afpakken. Ook volgt een levenslange schorsing en daarnaast moet hij ook andere prijzen, zoals de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2000, en verdiende geldbedragen inleveren.

Dit kan gezien worden als een schuldbekentenis, bleek uit de verklaring van Tygart namens USADA:

“Het is een treurige dag voor een ieder van ons die van sport en atleten houdt. Het is een hartbrekend voorbeeld van iemand die koste wat kost wil winnen en daarmee de eerlijke, veilige optie terzijde schuift. Valsspelen om te kunnen winnen levert nooit succes op.”

Maar kan USADA Armstrong z’n zeges wel afpakken?

De vraag is nu of USADA de Tourzeges en andere prestaties van Armstrong inderdaad kan afnemen. Volgens Tygart kan dat, maar Armstrong ziet dat in zijn verklaring anders:

“[Zij kunnen] de controle over een professionele internationale sport niet overnemen en zo mijn Tourzeges afnemen. Ik weet wie die zeven Tours won, mijn ploeggenoten weten dat, en iedereen tegen wie ik reed weet wie er won. We reden samen. [...] Het zwaarste evenement ter wereld waarbij de sterkste man wint. Niemand kan daar ooit iets aan veranderen. En Travis Tygart al helemaal niet.”

En onze correspondent in de VS zegt daarover op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het gevecht Armstrong-USADA stopt niet, maar verplaatst zich. De vraag wordt nu of de dopingautoriteit zijn Tourtitels kan afpakken

Het is nog onduidelijk wat de Internationale Wielerunie nu gaat doen. In theorie zou die de zaak nu naar het Internationale Sporttribunaal kunnen brengen, schrijft persbureau AP. Volgens Tygart kunnen ze echter niet anders dan Armstrong zijn overwinningen afnemen.

‘Sinds 1996 EPO, steroïden en bloedtransfusies’

Volgens USADA gebruikte Armstrong sinds 1996 verboden middelen, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies. Ze zeggen genoeg tegen hem te hebben om hem alles wat hij na augustus 1998 bij elkaar fietste te ontnemen.

Armstrong maakte na zijn zeven Tourzeges in 2009 een comeback in het peloton, maar slaagde er in dat jaar en in 2010 niet in de Tour nog een achtste keer te winnen. In februari 2011 maakte hij bekend definitief te stoppen. Toen liep er al een onderzoek met grotendeels dezelfde aantijgingen als USADA nu, maar in februari van dit jaar werd die zaak zonder resultaat afgesloten. In juni kwam USADA met een nieuwe aanklacht.

Die is gebaseerd op verklaringen van onder anderen Floyd Landis, voormalig ploeggenoot van Armstrong en zelf een dopingzondaar die de Tour van 2006 heeft moeten inleveren. Ook Tyler Hamilton zou genoemd worden. USADA zegt in totaal tien oud-ploeggenoten met belastende verklaringen achter de hand te hebben. Armstrong heeft altijd volgehouden dat er geen enkel bewijs is. “Het enige fysieke bewijs zijn de honderden dopingcontroles die ik met vlag en wimpel doorstond.”

Wat gebeurt er als Armstrong zijn Touroverwinningen moet inleveren? Het is niet zo simpel dat dan de nummer twee van elke ronde de titel krijgt, want er zijn veel toprenners die ergens tussen 1999 en 2005 zelf fout zaten. Deze visualisatie geeft enig inzicht in hoe (ingewikkeld) het er dan voor staat.

    • Peter Zantingh