18 dagen in Aleppo: heftige foto’s en verhalen van een fotograaf in Syrië

Een Syrische rebel helpt een vrouw, die nog iets uit haar huis wilde halen, een gevaarlijke straat over. Foto Reuters / Goran Tomasevic

In zijn agenda stond: Londen, Olympische Spelen. Maar twee dagen voor vertrek kreeg Reuters-fotograaf Goran Tomasevic de kans in plaats daarvan naar Syrië te gaan. “Natuurlijk” ging hij. Dit zijn zijn indrukwekkende foto’s en verhalen uit achttien dagen met de Syrische rebellen in Aleppo.

Lange tijd was het in deze grootste stad van het land relatief rustig, maar de afgelopen weken is Aleppo het toneel van hevige strijd tussen het Syrische leger van president Bashar Assad en onder meer de rebellen van het Vrije Syrische Leger. Veel inwoners zijn op de vlucht geslagen en de bombardementen volgen elkaar snel op. Scherpschutters op de daken en in kapot geschoten appartementencomplexen maken het leven op straat levensgevaarlijk. Journalisten komen de stad nauwelijks nog in, laat staan dat ze er dagen achtereen blijven. Maar Tomasevic was er dus wel, achttien dagen lang. Hij vertelt zijn verhaal bij de bijzondere foto’s die hij maakte.

Foto Reuters / Goran Tomasevic

Foto Reuters / Goran TomasevicFoto Reuters / Goran Tomasevic

Tomasevic nam deze foto van een huilende man in Salaheddine, slechts een paar straten van de plek waar de regeringstroepen zaten. Hij schrijft erbij:

“Op 4 augustus was ik getuige van de dood van een van de rebellen. Hij werd geraakt door een scherpschutter die een gat vond tussen wat zandzakken en erdoorheen vuurde. De rebel werd in het hart geraakt. Volgens mij ging de kogel door zijn hart en was hij op slag dood. [...] Deze man was vlakbij was toen het gebeurde. Hij zag er slecht uit en huilde, dus ik kon hem niet echt vragen stellen.”

Foto Reuters / Goran Tomasevic

Foto Reuters / Goran TomasevicFoto Reuters / Goran Tomasevic

“Een paar dagen later stonden we op straat gewoon wat te praten toen we schoten hoorden. We renden een gebouw in. Toen volgde een grote explosie en werd deze man (op de foto boven) geraakt door shrapnel. [...] Ik was een beetje in shock en nam een paar bewogen foto’s. Het was een kleine ruimte en er was niet veel licht, dus ik moest de lichtgevoeligheid van mijn camera flink verhogen. Ik zag weinig door de rook. Het was technisch erg moeilijk om deze foto te maken. Je kunt zien dat er een mes op de grond ligt naast de rebel - vlak voor het gebeurde zaten mensen nog te lunchen in het kamertje.”

Foto Reuters / Goran Tomasevic

Foto Reuters / Goran TomasevicFoto Reuters / Goran Tomasevic

“Ik ben erg tevreden met deze foto van strijders die posities innemen in een woonkamer. Een rebel zat op de bank en at een chocoladereep terwijl een ander bij het raam zat en een derde daarvandaan vuurde. De mannen vertelden me dat dit huis ook een schuilplaats van Syrische soldaten geweest was en dat ze er drie vermoord hadden (ik zag de bloedsporen in de gang) voordat ze de ruimte hadden ingenomen.”

Foto Reuters / Goran Tomasevic

Foto Reuters / Goran TomasevicFoto Reuters / Goran Tomasevic

“Oorlogssituaties zijn niet te beschrijven. Op mijn laatste dag in Aleppo liep een van de strijders rond in de stad. Hij keek de woningen binnen en vond ergens een vogel in een kooitje. Hij nam het mee. De vogel had geen water meer, dus dat vulden ze bij. De rebellen deden gekke dingen, zoals een paspop (op de achtergrond) in de vuurlinie zetten.”

Op het fotoblog van NBC News, waar ook de teksten van Tomasevic vandaan komen, staan meer foto’s. Op nrc.nl hebben we vorige week deze In beeld-serie van Tomasevic’ foto’s uit Aleppo geplaatst.

    • Peter Zantingh