80 miljoen voor chiptechnologie Mapper

Mapper, een Nederlands bedrijf dat nieuwe methodes ontwikkelt voor de productie van computerchips, haalt 80 miljoen euro op met een investeringsronde. Dat heeft het Delftse bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Eerdere pogingen om Mapper te verkopen aan een grotere partij, zoals ASML, zijn mislukt. De grootste nieuwe investeerder is het Russische RusNano, dat voor 40 miljoen instapt. De rest komt grotendeels van bestaande geldschieters. Als voorwaarde stelt RusNano dat een nog te bouwen productiefaciliteit niet in Delft, maar in Moskou moet komen. De ontwikkeling van de Mapper-technologie blijft in Delft, waar nu 190 mensen werken.

Mapper bouwt sinds 2001 aan een alternatief voor de lithografiemachines die met een lichtbundel werken, zoals ASML (uit Veldhoven) die maakt. Met een elektronenbundel kunnen fijnere patronen worden getekend en zo nog meer schakelingen op een chip worden ‘geschreven’. Mappers technologie is nog niet rendabel voor massaproductie, maar het bedrijf verwacht wel machines te verkopen aan klanten die minder grote volumes nodig hebben en zich geen peperdure lithografiemachine kunnen veroorloven.

De investering van 80 miljoen euro is de grootste kapitaalinjectie voor Mapper, dat de afgelopen jaren in totaal 220 miljoen euro ophaalde. Volgens directeur Bert Jan Kampherbeek is dat bedrag voldoende om Mapper de komende anderhalf tot twee jaar draaiende te houden.

De Nederlandse chiptechnologie is de laatste tijd in trek. Onlangs kreeg ook ASML een miljardeninjectie van zijn belangrijkste klanten, chipfabrikanten Intel en TSMC, om een nieuwe generatie lithografiemachines te ontwikkelen,