Paralympische vlam in Londen aangekomen

Claire Lomas ontsteekt de paralympische vlam op Trafalgar SquareFoto AP / Kirsty Wigglesworth

De paralympische vlam is vandaag aangekomen in het centrum van Londen. De half verlamde marathonloper Claire Lomas ontstak de vlam op Trafalgar Square.

De Britse premier David Cameron sprak de toegestroomde menigte op het plein toe, meldt persbureau Novum. Hij beloofde na de geslaagde Olympische Spelen “nog eens twee weken van spectaculaire sport”. De Paralympische Spelen beginnen op woensdag 29 augustus en duren tot 9 september.

Lomas is vanaf haar middel verlamd sinds ze in 2007 tijdens het paardrijden ten val kwam. Ze draagt nu een bionisch pak, waarin ze eerder dit jaar in enkele dagen tijd een marathon aflegde.

De eerste editie van de Paralympische Spelen vond plaats in Rome, in 1960, en bestond uit alleen atleten in een rolstoel. Vanaf 1976 mochten ook sporters deelnemen met ontbrekende ledematen of een visuele beperking.

Dit jaar bestaat de Nederlandse ploeg uit 91 sporters. Bij de presentatie van de ploeg maakte NOCNSF bekend dat Ronald Hertog, de 23-jarige speerwerper, op de openingsceremonie de Nederlandse vlag draagt.