Zoon Gaddafi in september berecht - Saif al-Islam komt voor in Libische stad Zintan

Saif al-Islam op 19 november 2011, nadat hij gevangen is genomen door Libische strijders. Foto AP / Ammar El-Darwish

Saif al-Islam zal worden berecht in de Libische stad Zintan. Dat meldt persbureau Reuters vanmiddag. De zoon van de voormalige dictator van dat land, Moammar Gaddafi, moet in september voor de rechtbank verschijnen.

Een bron bij de Libische overheid stelt dat het proces wellicht al in de tweede week van september zou kunnen beginnen. Al-Islam (40) wordt aangeklaagd voor financiële corruptie, verkrachting en moord.

Al-Islam werd eind vorig jaar opgepakt in het zuiden van Libië. Hij zou destijds hebben geprobeerd zijn land te ontvluchten. Hij zit sinds die tijd vast in de stad Zintan. Lange tijd ruzieden het Internationaal Strafhof en Libië over de vraag wie de zoon van Gaddafi zou moeten berechten. Al-Islam is er van overtuigd dat hij in Libië geen eerlijk proces zal krijgen. Hij wordt volgende maand dus echter toch in zijn vaderland berecht.

De plek van de stad Zintan op de kaart van Libië:


View Larger Map

    • Niels Posthumus