Weer

Een aantal flinke buien trekt dit weekeinde over een groot deel van het land. De meeste regen valt in de kustprovincies, waar over twee etmalen gemeten een maandhoeveelheid aan neerslag mogelijk is. Oorzaak van deze omslag is het verzwakken van een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren. Daarvoor in de plaats komt de invloed van een oceaandepressie die nu ten westen van Ierland ligt, maar morgen verder doortrekt tot boven de Britse eilanden en in het weekeinde vlak ten noorden van ons land. De bovenlucht wordt steeds kouder. Het relatief warme zeewater geeft daarbij de meeste voeding aan de buien, in de kustregio’s dus.

Vanavond en vannacht is het vrijwel overal droog met brede opklaringen, bij 12 tot 15 graden en weinig wind. Morgen wisselen zon en bewolking elkaar af. Landinwaarts valt een een enkele bui, bij 20 graden in het noorden tot 23 graden in delen van Limburg en Zeeuws-Vlaanderen, bij een zwakke tot matige zuidelijke wind.

In het weekend zijn er van regio tot regio flinke verschillen. De meeste neerslag valt dicht bij de kust, in het zuidoosten de minste.

Zaterdag blijft de temperatuur nog op peil, zondag wordt het 16 tot 18 graden. Het waait soms stevig.