Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Waar is de stemwijzer voor de meest geschikte stemwijzer?

Je kunt een flink aantal stemwijzers raadplegen voor een grondige voorbereiding op de stembusgang. Foto NRC / Maarten Hartman

De campagnes zijn begonnen, stemwijzers verschijnen bij bosjes op het web en inmiddels is de impliciete race van start: wie maakt de meest hilarische kieswijzer? Een bescheiden greep uit het indrukwekkende aanbod.

Om je algemene politieke voorkeur te achterhalen zijn de stemwijzer en het kieskompas al jaren trouwe peilers. Maar je kan inmiddels ook veel gerichter te werk gaan op thema, bevolkingsgroep of leeftijdscategorie.

Duurzaamheid, privacy of seksualiteit

Voor een duurzame focus is er de Groene Kieswijzer, als het thema privacy op het internet je belangrijkste peiler is ga je naar de Digitale Vrijheidswijzer. En niet te vergeten: natuurlijk is er ook een Stemwijzer seksualiteit in het leven geroepen.

Jongeren kunnen terecht bij de jongerenkieswijzer en voor jeugdigen die graag op hun stemrecht vooruit lopen is er de Kinderstemwijzer. Religieuzen gaan naar de levensbeschouwelijke kieswijzer en expats krijgen hulp bij hun keuze met de stemwijzer Nederlander Blijven.

En wat valt er allemaal te lachen?

Dit enorme aanbod vraagt om een tegengeluid. Los ongenuanceerd de wereldproblemen op met de stomwijzer, of ga puur af op uiterlijk met een Ludieke kieswijzer of de Koppensneller, lekker vlot. Of hou het gewoon echt heel simpel. De Speld blijft ook niet achter, maar geeft een waarschuwing: het stemadvies van hun speldwijzer is bindend. Bijna een opluchting gezien de wildgroei aan kieshulpen.

Gelukkig…

Er is iemand op het idee gekomen om een stemwijzerwijzer te ontwerpen en ons door deze stemwijzerjungle te loodsen. Een kritische tool die rekening houdt met zowel de vorm als de inhoud van de kieswijzers. Vul deze een paar keer in, en je vindt buiten bovengenoemde wijzers nog veel meer stemhulpen. Voor een weloverwogen beslissing op 12 september.