Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vastgoedverliezen zorgen voor rode cijfers bij bouwbedrijf BAM

Een bouwplaats van de BAM aan de Amstelveenseweg in Amsterdam.
Een bouwplaats van de BAM aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Bert Janssen

BAM is in het eerste half jaar diep in de rode cijfers beland vanwege afwaarderingen ingegeven door de slechte Nederlandse vastgoedmarkt. De operationele winst van BAM had te lijden onder de verslechterende situatie in de bouwsector in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers van het bouwbedrijf.

BAM’s nettoverlies bedroeg het afgelopen halfjaar 250,6 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 65,8 miljoen euro een jaar geleden, schrijft persbureau Novum. De bouwer besloot 397,8 miljoen euro af te waarderen op zijn vastgoedactiviteiten. BAM verwacht dat de malaise op de huizenmarkt twee jaar langer aanhoudt en mogelijk pas in 2015 het dieptepunt bereikt.

‘Economie en begrotingsakkoord gaan huizenprijzen verder doen dalen’

Ook verwacht het bedrijf op grond van de verslechterende economie en de maatregelen uit het begrotingsakkoord dat de huizenprijzen met nog eens tien tot vijftien procent extra dalen. Als gevolg daarvan gaat BAM ervan uit minder woningen te ontwikkelen en die tegen een lagere prijs te verkopen.

De omzet daalde afgelopen halfjaar van 3,56 tot 3,46 miljard euro. Het resultaat uit voortgezette operationele activiteiten zakte sterker dan verwacht, van 74,1 naar 44,5 miljoen euro. De twee belangrijkste divisies Bouw en Techniek en Infra presteerden beiden onder verwachting.

Voor het gehele jaar rekent BAM op een resultaat uit voortgezette operationele activiteiten van minstens honderd miljoen euro, gebaseerd op een marge van circa twee procent voor Bouw en Techniek en Infra. Vorig jaar bedroeg dit resultaat nog 158,7 miljoen euro.