Vakbonden zetten kort geding tegen PostNL door

Foto Hollandse Hoogte / C. Barton van Flymen

De vakbonden in de postsector zetten het kort geding tegen PostNL, dat ze vorige maand aankondigden, definitief door. Dat meldt Abvakabo FNV vandaag op haar website. Samen met vakbonden BVVP en CNV Publieke Zaak daagt Abvakabo het bedrijf voor de rechter omdat het oudere medewerkers die minder uren maken wil korten op de pensioenuitkering.

De bonden gaven PostNL een ultimatum. Het bedrijf had tot 24 juli de tijd om op het besluit terug te komen, maar PostNL liet ook hiervoor al in een verklaring weten dat dat niet zou gebeuren:

“We houden vast aan ons standpunt dat de uitkering in het kader van het voorwaardelijk pensioen afhangt van het aantal gewerkte uren.”

‘PostNL moet overeenstemming bereiken met de bonden

PostNL keert werknemers die in aanloop naar hun pensioen minder gaan werken een lager pensioen uit. Volgens de vakbonden is in de cao afgesproken dat de zogeheten voorwaardelijke pensioenuitkering, die in de plaats is gekomen van de VUT, moet worden gebaseerd op het salaris dat medewerkers ontvingen op 31 december 2005. Als medewerkers na die tijd in salaris zijn teruggegaan doordat ze minder zijn gaan werken, mag dat dus geen invloed hebben op de hoogte van de pensioenuitkering.

Bestuurder Susan Eijgermans van Abvakabo legt uit:

“Medewerkers hebben recht op een volledige uitkering van het voorwaardelijk pensioen. Als er al een wijziging van de regeling nodig is, moet PostNL toch echt overeenstemming met de vakbonden bereiken. Wij zijn ervan overtuigd dat de rechter het bedrijf wijst op het respecteren van deze cao-afspraak.”

De rechtszaak dient 3 oktober bij de rechtbank in Den Haag.

    • Annemarie Coevert