Urby is niet meer nonchalant

Komend weekend begint de Italiaanse competitie. Urby Emanuelson (26) is de enig overgebleven Nederlander bij AC Milan. De club wacht een moeilijk seizoen na het vertrek van veel sterspelers.

Milan's Urby Emanuelson challenge for the ball during a friendly soccer match between FC Schalke 04 and AC Milan in Gelsenkirchen, Germany, Tuesday, July 24, 2012. (AP Photo/Martin Meissner)
Milan's Urby Emanuelson challenge for the ball during a friendly soccer match between FC Schalke 04 and AC Milan in Gelsenkirchen, Germany, Tuesday, July 24, 2012. (AP Photo/Martin Meissner) AP

CARNAGO. Urby Emanuelson (26) is druk in de weer met zijn Blackberry. De berichtjes stromen voortdurend binnen. Hij heeft net geluncht, is gehuld in vrijetijdsoutfit van de club en gaat zo rusten tussen de twee trainingen bij AC Milan.

Zondag speelt AC Milan de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, thuis tegen Sampdoria. Emanuelson is sinds deze zomer de enig overgebleven Nederlander bij de club. Mark van Bommel keerde terug naar PSV, terwijl Clarence Seedorf het avontuur aanging bij Botafogo in Brazilië.

„Clarence was heel belangrijk voor mij”, vertelt Emanuelson in de persruimte van trainingscomplex Milanello. „Hij is vanaf het moment dat ik bij deze club kwam erg met me bezig geweest. Nu sta ik er alleen voor, al ben ik daar niet bang voor. Ik ben voldoende geïntegreerd in deze club.”

Dit seizoen begon goed voor Emanuelson, die bij zijn club op de ‘tien’, linkshalf als linksback speelt. Hij scoorde in de oefenduels tegen Schalke 04 en Chelsea het enige doelpunt. Dat geeft vertrouwen, mede omdat zijn trainer, Massimo Allegri, hem vertelde dat ‘Urby’ meer beslissend moet zijn. „Op de posities waar ik speel, is het belangrijk doelpunten te maken of assists te geven. Ik heb gemerkt dat ik vorig seizoen veel mogelijkheden heb gehad om een goal te maken of er bij betrokken te zijn. Daar moet ik nu mee aan de slag.”

Vorig seizoen nam Milan afscheid van veel oudere spelers, onder wie Gennaro Gattuso (34), Gianluca Zambrotta (35), Filippo Inzaghi (39), Seedorf (36) en Van Bommel (35).

„De laatste competitiewedstrijd was heel bijzonder”, kijkt Emanuelson terug. „Je merkte aan alles dat het iets met die spelers deed – ook met de spelers die achterbleven. Veel van de oudere jongens hebben fantastische jaren gehad bij Milan. Het was geweldig om te zien hoe de supporters en mensen van de club daarmee omgingen. Ik kreeg ook een brok in m’n keel. Dat laat zien wat voor club dit is.”

Naast de oudere spelers vertrokken ook Thiago Silva en Zlatan Ibrahimovic naar Paris Saint Germain, een deal waarmee 65 miljoen euro was gemoeid. De kritiek van tifosi (fans) nam toe. Silvio Berlusconi, die sinds 1986 eigenaar van Milan is, zou de club beter kunnen verkopen aan steenrijke oliesjeiks, vinden zij. Emanuelson: „We hopen dat er nog een aantal spelers bijkomt. We hebben er nu geen grote sterren meer tussenlopen.”

Aan het einde van vorig seizoen kreeg Emanuelson een mentale tik te verwerken. Terwijl vrijwel iedereen in hem de meest geschikte linksback voor Oranje zag, besloot voormalig bondscoach Bert van Marwijk hem niet mee te nemen naar het EK. Dat wekte bevreemding. Te meer omdat er weinig alternatieven waren. Jetro Willems was pas achttien jaar en had slechts een half seizoen gespeeld bij PSV, en diens vervanger Stijn Schaars erkende dat hij voor het laatst linksback had gespeeld in de C1 van Vitesse. Emanuelson moest het nieuws van zijn uitsluiting vernemen via een journalist, die hij hem opbelde terwijl hij samen met zijn kinderen een pannenkoek aan het eten was in een restaurant te Scheveningen.

„Tja”, zucht Emanuelson, als het EK ter sprake komt. „Ik had het er de eerste dagen wel moeilijk mee. Ik voelde me zó sterk, dacht ook echt dat ik mee zou gaan, maar uiteindelijk mocht het niet zo zijn. Ik ben op vakantie gegaan. Alleen. Op die manier kon ik het rustig verwerken. Daarna probeerde ik me weer te focussen op Milan.”

In de media verschenen verhalen dat Emanuelson niet goed overweg kon met Van Bommel, de voormalig aanvoerder van Oranje. Vermoedt Emanuelson dat zijn oud-ploeggenoot een bepalende rol heeft gespeeld bij Oranje? „Dat weet ik echt niet”, zegt Emanuelson. „Ik heb ook gehoord dat er hier bij Milan ruzie zou zijn geweest tussen Mark en mij. Ik geloof daar niet in.” Verder wil hij er niet op ingaan. „Maar ja, je weet nooit waardoor er bepaalde keuzes zijn gemaakt.”

Onder Louis van Gaal, de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, krijgt hij weer een serieuze kans voor Oranje. „Ik denk dat Van Gaal de juiste man is voor het Nederlandse voetbal. Een goede trainer, met veel ervaring.” In het oefenduel vorige week tegen België (4-2 verlies) bleef Emanuelson de hele wedstrijd op de bank.

Hij vindt het moeilijk zich een doel te stellen voor dit seizoen. „Ik heb vorig seizoen best veel wedstrijden gespeeld [dertig], maar toen waren er ook veel blessures. Ik heb vorig seizoen een goede stap gemaakt en moet proberen daarin verder te gaan. Daarvoor moet ik wat constanter worden in de groep.”

En zijn nonchalance, waarover hij nogal eens werd bekritiseerd in Nederland? Hij lacht ingehouden. „Ik heb niet het gevoel dat die nonchalance er nog is. Dat heb ik achtergelaten in Nederland.”

    • Jan Cees Butter