Uitspraak: ‘Door uitspraken van Roemer steeg de rente en dat kost Nederland geld’

waargrotendeels waarhalf waargrotendeels onwaaronwaar

None

‘Over my dead body!”, zei SP-leider Emile Roemer vorige week over het betalen van een EU-boete bij een begrotingstekort hoger dan 3 procent.

„Niet verstandig”, reageerde demissionair minister Jan-Kees de Jager (Financiën, CDA) dinsdag bij tv-programma Knevel & Van den Brink. De huidige economische crisis gaat om het winnen van vertrouwen, zo legde De Jager uit. „Dat we een lage rente betalen in Nederland, de laagste rente ooit, is te danken aan het grote vertrouwen. En die rente liep toch een beetje op, op dat moment, door die uitspraken. En dat kost ons gewoon geld.” Even later zei De Jager ook het beheer over de schatkist niet aan de SP te durven laten.

Maar klopt het ook? Liep de rente direct wat op en kostte dat Nederland geld? Roemers uitspraken verschenen vorige week donderdagochtend in Het Financieele Dagblad. Om 8.00 uur opende de handel in tienjaars-staatsobligaties op een rente van 1,86 procent. Dat was ook het niveau waarop de handel woensdag sloot. Om 9.13 uur stuurde persbureau AP een bericht over de uitspraken van Roemer de wereld in. Maar om half tien was het percentage nog hetzelfde en het slot was lager: 1,84 procent. Op vrijdag was het slotpercentage 1,86 en maandag 1,85. Ook de rentes op twee- en vijfjaars-obligaties daalden die donderdag licht. Eind vorige week bood Nederland bovendien geen staatsobligaties aan, zodat een stijgende rente sowieso niet tot hogere kosten had kunnen leiden. De bewering van minister De Jager dat de rente na de uitspraken van Roemer opliep en dat dat Nederland geld kost, beoordelen we dan ook als onwaar.

    • Wilmer Heck