Uitmarkt Amsterdam 24 - 26 augustus 2012

Vrijdagavond begint in Amsterdam de 35ste Uitmarkt. Op Museumplein en Leidseplein voorproefjes van het nieuwe seizoen. Rondom Jeugdtheater De Krakeling is de Uitmarkt Junior.

Theater

Het Leidseplein is tijdens de Uitmarkt hét theaterplein. Toneel, dans, cabaret en kleinkunst zijn te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, Boom Chicago, het Comedy Café, De Balie, de Sugar Factory, de Melkweg en Paradiso. De jeugd kan terecht in jeugdtheater De Krakeling, iets verderop. Het hele Uitmarkt-weekend treden in de Stadsschouwburg alle grote toneelgezelschappen op: van het Nationale Toneel tot Toneelgroep Maastricht. Het hele Amsterdamse theaterlandschap zie je aan je voorbij trekken bij De Voorstelling op het Museumplein. Daar zijn doorlopend voorproefjes van nieuwe voorstellingen te zien.

Zaterdag

Toneelgroep Amsterdam voert in de Rabozaal van de Stadsschouwburg een opeenvolging van scènes uit het repertoire op. De acteurs spelen fragmenten uit o.a. Het temmen van de feeks, Othello en Macbeth. In de Grote Zaal van De Balie is op zaterdag improvisatietheater, waarbij de spelers de verhalen pas te horen krijgen als het publiek erbij is. Nico Dijkshoorn en Ronald Giphart treden op bij het Mercure Hotels Paviljoen boven de vijver van het Museumplein.

Zondag

Nederlandse toneelgezelschappen als het Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Maastricht en Het Zuidelijk Toneel staan zondag in de Stadsschouwburg. Ieder uur geven zij een presentatie. Fragmenten uit o.a. Tramlijn Begeerte van Theater Oostpool komen voorbij. Kees Hulst en Titus Muizelaar staan zondagmiddag in het DeLaMar Theater met Wim T. Schippers. Het trio geeft vier keer een opvoering met als thema: Wat doen wij ertoe. Elk blok heeft enkele populair wetenschappelijke gastsprekers die hun visie op het thema loslaten. De Grote Zaal van Bellevue is Het Eeuwige Nachtcafé, een doorlopende muziektheatervoorstelling. Achtereenvolgend speelt in dezelfde zaal een groep pas afgestudeerde acteurs uit Amsterdam het voor hen door Arnon Grunberg geschreven De Hollanders. In de Grote Zaal van de Stadsschouwburg spelen Jack Wouterse en Nasrdin Dchar Oedipus.

Dans

In de Stadsschouwburg treden alle grote dansgezelschappen op: van Nederlands Dans Theater tot Scapino Ballet. In de Grote Zaal van de Stadsschouwburg geeft bijvoorbeeld het Scapino Ballet Rotterdam een preview van een vernieuwde Romeo & Julia. Cross-over dansgezelschap Ish laat zien wat het kan in de Grote Zaal, met de voorstelling THIS is ISH. Het gezelschap laat door middel van ‘cinematic deejaying’, hiphop, acrobatiek en free running zien waar het voor staat. In Theater Bellevue is onder meer werk van Nicole Beutler en Joeri Dubbe van dansgezelschap Korzo te zien. Daarnaast zijn er dansvoorstellingen in de Theaterzaal van de Melkweg.

Cabaret

Cabaret en comedy is er in Sugar Factory, Comedy Café, Bellevue, DeLaMar Theater, Melkweg en Boom Chicago. Met cabaretiers als Daniël Arends, Henry van Loon en Thijs van Domburg in Theater Bellevue, Eva Crutzen en Dorine Wiersma in de Sugar Factory en Van der Laan & Woe in de Melkweg. Boom Chicago geeft een preview van My big fat American election.

Musea

Bijna 50 musea presenteren zich in de BankGiro Loterij Museumgalerij, op het Museumplein naast het Van Gogh Museum, zaterdag 12-18 en zo 13-18 uur. De Passage van het Rijksmuseum opent tijdens de Uitmarkt voor het eerst zijn deuren. Bij het Stedelijk Museum kan het publiek meewerken aan het maken van een nieuw wandkleed, geïnspireerd op het grote tapijt van bureau Inside Outside.

Muziek

Muziek is er vooral op het Museumplein. Het UPC Podium, Mercure Hotels Paviljoen, Remix, Prins Bernhard Cultuurfonds en ‘De Voorstelling’ brengen een uiteenlopend programma. Klassieke muziek is te vinden in Het Concertgebouw, de Vondelkerk en het Orgelpark.

Vrijdag

Op vrijdagavond het feestelijke begin van de Uitmarkt met New Cool Collective, Ntjam Rosie, Alain Clark, Marike Jager, The Kik en Circus Herman Renz op het UPC Podium vanaf 21 uur.

Zaterdag

Op het UPC Podium onder meer Van Dik Hout, Beatrice van der Poel, Janne Schra en de acht topcellisten van het Cello8tet Amsterdam.

De Mary Dresselhuys zaal van het DeLaMar Theater staat van 12 uur tot middernacht in het teken van André Hazes. Tijdens deze speciale Hazes-theatermarathon geven verschillende acteurs, zangers en presentatoren een theatrale of muzikale interpretatie van de nummers van de volkszanger.

Bij het Prins Bernhard Cultuurfonds onder meer optredens van Bob van Luijt, Jazz4kids, Ik Driss de Musical, Daria van den Bercken, Willem Breuker Kollektief, Academia de Tango & Cuarteto de Cuatro.

Zondag

Zondag staat de Koorzaal van het Concertgebouw in het teken van jazz. Onder meer jazzgitarist Marzio Scholten en Susanne Alt+band verschijnen op het podium. Verder wordt een ode gebracht aan jazzlegende Nina Simone op het podium van ‘De Voorstelling’ op het Museumplein door o.a. Sabrina Starke. Het Nederlands ballet- en symfonieorkest Holland Symfonia brengt samen met acteurs Loes Luca, Annet Malherbe en Jeroen Willems songfestivalklassiekers.

De afsluiting van de Uitmarkt is traditioneel de Musical Sing-a-Long. Begeleid door het Metropole Orkest zingen onder anderen Willeke Alberti, Simone Kleinsma, Willemijn Verkaik, Jenny Arean en René van Kooten de bekendste musicalmeezingers op het UPC Podium.

Film

Film komt aan bod in de Kleine Zaal van De Balie, de verzamelplaats van de Amsterdamse Cineville-theaters. Voorpremières, documentaires, korte films, en Pulp Fiction. IDFA presenteert zaterdag als festivalpreview The Imposter van Bart Layton, een ‘docuthriller’. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst ontwikkelde Planet M, een mobiele ruimte voor mediakunst. Op het Museumplein worden films van Vlaamse kunstenaars vertoond, onder meer Looking for Alfred van Johan Grimonprez en films van Nicolas Provost.

Boeken

Vanaf de Hobbemastraat, voor het Rijksmuseum langs, en in de Johannes Vermeerstraat staan de kramen van de Boekenmarkt. Hier presenteren uitgeverijen en boekenwinkels zich. In de Literaire Salon op het Museumplein lezen schrijvers, zaterdag o.a. Tom Egbers, Mark Boog, A.L. Snijders, zondag Manon Uphoff, Rosan Hollak, Sanneke van Hassel, Hans Goedkoop en Karin Spaink.

U

itmarkt Junior

De Uitmarkt voor kinderen vindt dit jaar plaats in en rondom Jeugdtheater De Krakeling bij het Raamplein. In De Krakeling vind je het toneel- & dansaanbod voor de jeugd. Klassieke muziek is er in Krakeling Sous, het souterrain van De Krakeling. Buiten op het Koekjespodium ook muziek en musicals, waaronder Koning van Katoren en poppenkast. Bij Kids@work op de Leidsekade geven musea workshops en vind je kraampjes met het aanbod van dit seizoen. Verder is er straattheater en circus op de Koekjesbrug. Optredens onder meer van Geronimo Stilton, Poep! van het Blauwe Huis, Amsterdam Sinfonietta, Van Goghmuseum, Pinokkio van de Toneelmakerij.