Uitgeput van het vechten voor zijn dood

Zes dagen nadat de rechter zijn verzoek had afgewezen om te mogen sterven, is Tony Nicklinson toch overleden.

Nicklinson in zijn rolstoel, thuis in Wiltshire in januari dit jaar.
Nicklinson in zijn rolstoel, thuis in Wiltshire in januari dit jaar. Foto AP

Tony Nicklinson stierf gisteren thuis, in het plaatsje Melksham in Wilthire, aan de gevolgen van een longontsteking, maar weigerde ook al sinds vorige week te eten. De politie liet weten dat er sprake is een „natuurlijke doodsoorzaak”. Zij stelt geen nader onderzoek in.

De 58-jarige Nicklinson was de afgelopen jaren het gezicht geworden van de strijd om euthanasie en hulp bij zelfdoding in het Verenigd Koninkrijk legaal te maken. Die wordt nu voortgezet door onder andere de schrijver Terry Pratchett, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Maar hij is minder aansprekelijk als voorbeeld dan Nicklinson was.

Hij raakte in 2005 geheel verlamd na een beroerte tijdens een zakenreis in Athene. Hij was geestelijk in orde, maar kon alleen nog ‘praten’ door met zijn ogen te knipperen.

Dat betekende ook dat hij niet in staat was zichzelf te doden. En Nicklinson wilde die keuze wel hebben, en voorkomen dat zijn echtgenote of arts aangeklaagd konden worden voor moord als ze zouden helpen.

Hij had naar Zwitserland kunnen afreizen, waar hulp bij zelfdoding is toegestaan, maar Nicklinson vond dat hij thuis moest kunnen sterven.

Nicklinson koos voor een juridische strijd. Het gerechtshof oordeelde vorige week echter dat het niet aan de rechter is om euthanasie te legaliseren, maar aan het Lagerhuis. Maar daar heerst grote weerstand tegen invoering van een euthanasiewet, net als onder artsen. Zij wijzen erop dat Nicklinson niet terminaal ziek was, en vrezen voor de gevolgen voor andere gehandicapten. Uit peilingen blijkt dat 80 procent van de Britten voorstander is van wetgeving voor vrijwillige euthanasie.

Nicklinson reageerde verbitterd op de uitspraak van het gerechtshof. „Hij wilde niet meer vechten”, zei zijn echtgenote Jane gisteren volgens hun advocate. Zijn dochter postte op Twitter zijn laatste boodschap: „Dag wereld, de tijd is gekomen, ik heb wel plezier beleeft.”