Uitgelicht

Film

Johnny English (Peter Howitt, 2003, GB). James Bond-parodie, geschreven door de scenaristen die verantwoordelijk waren voor de Bond films Die Another Day en The World is Not Enough. Titelheld Rowan ‘Mr. Bean’ Atkinson is de enige die de megalomane multimiljonair John Malkovich kan stoppen in zijn streven koning van Engeland te worden. Atkinsons personage werd bedacht voor een reeks creditcardcommercials. RTL7, 20.30-22.15u.

The Guardian (Andrew Davis, 2006, VS). Geen film over de krant, maar een actiedrama met Kevin Costner als legendarisch lid van de kustwacht. Getraumatiseerd door een mislukte reddingsoperatie, is hij nu docent voor eliterekruten, onder wie de getroebleerde Ashton Kutcher. Veronica, 20.30-23.15u.

Under the Tuscan Sun (Audrey Wells, 2003, VS/I). Verfilming van bestseller van Frances Mayes werd een bitterzoete romance vol clichés over een gescheiden Amerikaanse (Diane Lane) die zich in Toscane over een vervallen villa ontfermt. Net5, 20.30-22.40u.

We Own the Night (James Gray, 2007, VS). De plot is spannend, maar deze drijft film op z’n personages Joaquin Phoenix en Mark Wahlberg, twee broers. De eerste een boef, de tweede politieagent. Gray filmt met weemoedig verlangen naar de misdaadfilms uit de jaren voordat zijn film speelt, zoals The Godfather. Het duurt even voordat je het doorhebt, maar de soundtrack is verzadigd van de soms ingehouden, soms angstaanjagend haastige ademhaling van de personages. Dit is een film die je meeneemt in een auto naar een onderduikadres en de regen nog bedreigender kan laten razen dan de belagers op de rijstrook naast je. Vakwerk en klasse.Veronica, 23.15-01.30u.

Informatief

Spraakmakende zaken: Jonge moeders op Bonaire. Bonaire is het toneel van generaties vrouwen die de gezinnen, vaak met kinderen van verschillende mannen, draaiende houden. Vaders zijn veelal afwezig en voelen zich niet geroepen aandacht te besteden aan de opvoeding van hun kinderen. Hechtingsproblematiek onder kinderen komt op grote schaal voor, met alle gevolgen van dien. Er zijn ook opvallend veel jonge moeders. Paul Rosenmöller praat met vier gasten, onder wie twee tienermoeders, over jong moederschap, seksuele voorlichting, taboes, lokale helden en goede voorbeelden. Naast de twee jonge moeders zitten aan tafel jongerenbegeleider William Evertsz en Riet Sealy, directeur van het Centrum voor Jeugd en Gezin.Ned.2, 21.15-22.00u.

Springwatch Guide to Sea Birds. Programma over de acht miljoen vogels die negen maanden per jaar boven zee leven en de overige drie maanden hun jongen grootbrengen ergens op de Britse eilanden. Bijna alle zijn tot opmerkelijke prestaties in staat. De Noordse stern vliegt in zijn leven een afstand die gelijk is aan drie retourtjes naar de maan. En een Noordse Jan-van-Gent kan met 100 kilometer per uur de zee in duiken. Martin Hughes-Games is op Orkney; Iolo Williams op Skomer Island (broedkolonie van 6.000 paar papegaaiduikers) en Michaela Strachan is in Bath, waar een aantal zeevogels is neergestreken. BBC 2, 22.00-23.00u.

Holland Doc: The invisible men. Documentaire over Palestijnse homo’s die illegaal in Israël leven. In de Palestijnse gebieden kunnen ze hun seksualiteit niet openlijk beleven; in Israël kunnen ze als Palestijn niet terecht. Dus leven Louie en zijn vrienden in Tel Aviv een onzichtbaar, illegaal bestaan. We maken onder anderen kennis met de 24-jarige Abdu, die wegens zijn seksuele geaardheid door de Palestijnse veiligheidsdienst werd gemarteld. Regisseur Yariv Mozer geeft een indringend beeld van een wereld waarin deze mannen er alleen voor staan. Ned.2, 23.50-00.47.

Amusement

Bauers Zigeunernacht. De naar verluidt in een woonwagen geboren volkszanger Frans Bauer trekt in deze serie samen met broer Dorus en drie zigeunermuzikanten naar Hongarije om zich onder te dompelen in het o zo romantische zigeunerleven. Hij deelt deze ervaring elke aflevering met een Bekende Nederlander. Vanavond ontvangt hij niemand minder dan Albert Verlinde in het zigeunerkamp in Üröm, aan de rand van Boedapest. Ned.1, 20.30-21.30u.

Sport

Strandvoetbal. Verslag van het EK Beach Soccer 2012, op het strand van Scheveningen. RTL7, 20.00-20.30u.

Radio

Zomeravondconcert. Rechtstreeks uit de Grote Zaal van het Concertgebouw: Mariss Jansons en het Concertgebouworkest, Gijs Leenaars en het Groot Omroepkoor, Sergei Leiferkus, verteller, in Schönberg (A Survivor from Warsaw), Stravinsky (Symphonie de psaumes), Barber (Adagio for Strings, op. 11) en Varèse (Amériques [versie 1929]).Radio 4, 20.02-23.00u.