Tweeps? Dat is vanaf nu erkend Engels

Gisteravond een date night gehad? Met misschien een dirty martini of een guilty pleasure? Of misschien besloten tot vajazzlen?

En als u uw tweeps dat had laten weten, bent u ook volgens de makers van de beroemde Oxford English Dictionary helemaal bij. Die voegde gisteren aan de online versie van het woordenboek de term ‘date night’ toe (een vooraf geregelde avond waarop een echtpaar, vooral eentje met kinderen, uitgaat). Ook nieuw in het woordenboek: ‘dirty martini’ (een cocktail met gin of wodka, droge vermout en het pekelwater van olijven). Verder is te lezen wat ‘guilty pleasure’ is (stiekem genot, zoals een film, tv-programma of muziekstuk dat over het algemeen niet door hoge kwaliteit wordt gekenmerkt). Of ‘vajazzle’ (de schaamstreek met nepjuwelen of glitter decoreren), en ‘tweeps’ (volgers op Twitter). De Oxford Dictionaries Online wordt elk kwartaal aangevuld met nieuwe, veelgebruikte Engelse woorden. Gisteren kwamen er enkele honderden bij.

De meeste nieuwe woorden hebben met technologie te maken of zijn daarvan afgeleid, vertelt lexicograaf Fiona McPherson. Zoals OH (other half, de sms-afkorting voor partner, echtgenoot), of een ethical hacker (iemand die inbreekt in computernetwerken om de veiligheid te testen, niet met criminele bedoelingen) Of to inbox (een e-mail of bericht sturen). „Misschien klinkt het als jargon, maar het zijn door de snelle opmars van internet en technologie veelgebruikte woorden geworden”, zegt McPherson.

Dat de woorden nu door de Oxford Press in de online-editie zijn opgenomen, betekent niet dat ze ook in de papieren Oxford English Dictionary (OED) zullen verschijnen, het meest gezaghebbende woordenboek van de Engelse taal met meer dan 750.000 woorden. „Voor de OED hebben we bewijs nodig dat een woord langer dan tien jaar in gebruik is”, zegt McPherson. Want de keuze is een besluit voor de eeuwigheid: de OED schrapt nooit een woord.