Tv anno 2012: zappen wordt zoeken

Google TV van Sony

Google TV, sinds vandaag ook in Nederland, zou het perfectie huwelijk tussen televisie en internet moeten zijn. Maar net als Apple en Microsoft merkt Google dat de entertainmentbranche geen nieuwkomers duldt.

“Je moet dit apparaat zien als een eerste stap van een reis.” Als bedrijven de presentatie van een nieuwe gadget beginnen met zo’n zin, weet je zeker dat het product nog niet af is.

Toch presenteerden elektronicafabrikant Sony en Google gisteren samen de eerste Nederlandse versie van Google TV: een zwart kastje van 200 euro dat video’s van internet toont en gewone televisiezenders. Met deze mediaspeler wil Google de huiskamer veroveren. Het bedrijf is al alomtegenwoordig op de pc (de zoekmachine, videosite YouTube en browser Chrome) en op de telefoon (met besturingssysteem Android). Google bouwde ook een Android-variant voor het grote tv-scherm.

De eerste Google TV verscheen in 2010 in de VS en mislukte. De tweede editie is gebruiksvriendelijker en verschijnt in negen landen, waaronder Nederland.

Lees het volledige artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)

    • Marc Hijink