Topman Rabobank: er bestaat ‘latente woningnood’ in Nederland

De Rabobank spreekt over 'latente woningnood'. Foto screenshot NOS

De Rabobank voorziet zo’n krapte op de woningmarkt dat er op termijn wellicht zelfs sprake zal zijn van woningnood. Topman Piet Moerland waarschuwt daarvoor in een interview met de NOS.

De daling van de woningprijzen (nu al 15 procent sinds 2008) zal ook dit jaar en komend jaar nog wel doorzetten, denkt de bank. De woningmarkt ligt daardoor al een tijdlang nagenoeg stil. Maar die apathie zal uiteraard niet eindeloos duren.

Dat er uiteindelijk krapte zou kunnen ontstaan, komt volgens Moerland doordat er al jaren weinig wordt gebouwd. Momenteel worden er bijvoorbeeld 30 procent minder huizen opgeleverd dan een paar jaar geleden. Volgens de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, komen er ieder jaar maar liefst 70.000 mensen bij die een huis willen kopen, terwijl er maar 45.000 nieuwe woning per jaar worden gebouwd.

Moerland spreekt in dat over “latente woningnood”. En die nood zal de huizenprijzen in Nederland snel weer sterk doen opdrijven, denkt hij, zodra Nederland eenmaal uit de huidige economische crisis komt.

Ook makelaars denken dat door het gebrek aan nieuwbouw op termijn woningnood kan ontstaan. Makelaarsvereniging NVM stelt echter dat die situatie voorlopig nog wel heel erg ver weg is.

    • Niels Posthumus