Tja, weer PvdA, want er is geen alternatief

In de aanloop naar 12 september spreekt deze krant met kiezers in Purmerend. Hoe zien ze de campagne? Wat houdt ze bezig? gaat op de koffie.

Jan-Willem van Schendel en Ineke Drabbe
Jan-Willem van Schendel en Ineke Drabbe Foto Roger Cremers

Ontmoet Jan-Willem van Schendel (48) en Ineke Drabbe (49), bewoners van een nieuwbouwhuis in Purmerend, ouders van drie tieners maar vooral: twee gedroomde PvdA-kiezers. Hij altijd een PvdA-stemmer, zij meestal. Beiden werkzaam in PvdA-stad Amsterdam. Hij in het onderwijs, zij in de kunsten. Beiden wars van te veel liberalisme, te veel socialisme en te veel christen-democratie. Beiden allergisch voor populisme. Respect voor het nemen van regeringsverantwoordelijkheid, begrip voor het compromis. Allebei op de eerste plaats sociaal: hij die altijd stemt op de eerste vrouw op de PvdA-lijst, zij die de bankensector wantrouwt om de bonussen die weer stijgen.

Jan-Willem en Ineke: de Henk en Ingrid van de sociaal-democratie. We kleuren vast twee rondjes rood voor de PvdA?

Nee, toch niet.

Ze twijfelen.

Aan hun tuintafel leggen ze uit waarom. „Samsom is op zich een uitstekende vent”, zegt Jan-Willem van Schendel. „Hart voor de zaak, goed sociaal gevoel, maar”, er verschijnen denkrimpels op zijn voorhoofd, „ik vind hem politiek te onervaren”.

„Hij heeft dat straatvechterige” zegt Ineke Drabbe. „Een politicus in een speedboot”, zegt Van Schendel. „Greenpeace, prachtig, maar dwingt zo’n premier respect af in het buitenland?” Pechtold en Slob, dat zijn eerder premierstypes, vindt Van Schendel. „Mensen die zich behoedzaam uitspreken.”

Dan de inhoud. De PvdA, zeggen Drabbe en Van Schendel, laat te weinig haar sociale gezicht zien. VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra sneed diep in cultuur en de PvdA, zegt zij, gaf „te weinig tegengas”. Drabbe programmeert lessen voor professionele dansers. „De PvdA slikte de neerbuigende toon van Zijlstra over de kunsten.”

„Of neem de bezuinigingen in het onderwijs”, zegt hij. Van Schendel stuurt als regiomanager van een stichting zeventien basisschooldirecteuren aan. „Scholen ontvangen minder geld per kind. Maar de kosten stijgen van water en energie op school. Personeel vertrekt.” Ook de PvdA is verantwoordelijk. „Onderwijs en kunsten bepalen de toekomst van onze beschaving. De PvdA moet er overtuigender voor opkomen.”

Van Schendel en Drabbe voelen „meer afstand” tot de PvdA. Maar wat is het alternatief? Beiden stemmen op 12 september zeker niet op D66, „met hun verplichte donorregistratie”. Ook niet op GroenLinks, zo vlak na het gedoe met Tofik Dibi.

Waarschijnlijk haalt de PvdA alsnog twee stemmen op. Heet dat winst, of het uitblijven van verlies?

    • Ingmar Vriesema