Syrië belooft Rusland geen chemische wapens in te zetten

Rook afkomstig van gebouwen in de Syrische stad Aleppo die zijn getroffen in de strijd tussen Syrische rebellen en overheidsmilitairen. Foto Reuters/Youssef Boudlal

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft garanties van de Syrische regering gekregen dat het zijn chemische wapens niet zal gebruiken of verplaatsen. Dat meldt de Russische onderminister Gennadi Gatilov vandaag tegenover persbureau Reuters.

Rusland werkt volgens Gatilov nauw samen met de Syrische regering en ziet erop toe dat de chemische wapens inderdaad “veilig op hun plaats blijven, en niet in handen van terroristen vallen.”

Obama: mogelijk gedwongen tot ingrijpen

Eerder deze week waarschuwde president Barack Obama dat de Verenigde Staten mogelijk ‘gedwongen worden’ om in te grijpen wanneer de Syrische regering naar massavernietigingswapens grijpt in de strijd tegen de opstandelingen in het land.

De Amerikaanse president benadrukte dat de Verenigde Staten “op dit moment” afzien van actie, maar dat de chemische wapens van Syrië een zorg zijn van de VS en bondgenoot Israël. Obama waarschuwde naast het regime ook de andere partijen in het conflict om geen gebruik te maken van chemische wapens.

De regering in Syrië waarschuwde hierop gisteren dat militaire interventie vanuit het buitenland “onmogelijk” is omdat het conflict zich dan over de grenzen zal verspreiden, zo verklaarde premier Qadri Jamil tijdens een persconferentie in Moskou. De Russische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde het Westen op zijn beurt geen eenzijdige actie te ondernemen in Syrië. Lavrov en Jamil reageerden op de uitlatingen van president Obama.

Afgelopen week overlegde de VN over mogelijk ingrijpen in Syrië, waar het geweld voortduurt:
http://www.youtube.com/watch?v=meRyvYDrbnU

‘Assad zal niet aarzelen chemische wapens in te zetten’

In een interview met NRC-redacteur Carolien Roelants sprak Syrië-expert Jesper Berg zich enkele dagen terug uit voor onmiddellijk internationaal ingrijpen in Syrië. Volgens hem zal Assad ondanks zijn verzekeringen niet aarzelen om chemische wapens in te zetten om de macht vast te houden:

“We kunnen wel hopen dat het regime verkruimelt of dat het leiderschap wordt gedood. De kans is veel groter dat het regime tot het einde door vecht, zoals het heeft aangekondigd, en je vecht met de tanden die je hebt.”

    • Annemarie Coevert