Schippers: thuiszorg zoveel mogelijk zelf betalen

De VVD wil de kosten voor huishoudelijke hulp niet langer collectief financieren. Hulpbehoevende ouderen of gehandicapten kunnen in de toekomst geen aanspraak meer maken op hulp aan huis. Huishoudelijke klussen zullen moeten worden gedaan door familie, vrienden of buren.

Dat zegt Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en nummer 2 op de VVD-lijst, vanochtend in het Algemeen Dagblad. „Alleen bij mensen die kind noch kraai hebben en die anders zouden vervuilen komt nog iemand om te zuigen, te stoffen en ramen te lappen”, aldus Schippers. Ook kinderen zouden volgens haar een grotere rol kunnen spelen bij huishoudelijke hulp: „We gaan echt geen kleine kinderen dwingen hun gehandicapte moeder te verschonen. Maar een kind van 7 kan best af en toe een tafel afruimen.”

Er maken nu meer dan een half miljoen mensen gebruik van thuiszorg. Die hulp wordt – naast een eigen bijdrage – gefinancierd uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), waarvan de kosten de afgelopen 10 jaar zijn verdubbeld.

De VVD probeert de discussie over de kosten van langdurige zorg aan te zwengelen. Begin deze week verklaarde Schippers al stevig te willen snijden in de kosten van de AWBZ.

De SP is kritisch over het voornemen van Schippers. Op Twitter bestempelde Kamerlid Renske Leijten de plannen van de minister vanochtend als „afbraak”.

De PvdA wil juist extra investeren in zorg in de wijk. Vandaag presenteerde Kamerlid Jetta Klijnsma, nummer twee op de lijst van de partij, een ‘masterplan’ om de zorg „dichter bij mensen te brengen”. In de komende kabinetsperiode zouden er 10.000 wijkverpleegkundigen bij moeten komen. Deze verpleegkundigen zouden weer gedeeltelijk verantwoordelijk moeten worden voor de indicatiestelling van hulpbehoevenden. Ook willen de sociaal-democraten duizend extra ‘zorgcentra’ openen, waarin onder meer huisartsen, apothekers, diëtisten en wijkverpleegkundigen samenwerken.

Volgens Klijnsma ontstaat met haar zorgplan een „win-win-win-situatie”. „De thuiszorg wordt weer plezieriger voor oudere mensen. De papieren rompslomp van indicatieorganen wordt tegengegaan. En als je een indicatie aanvraagt samen met iemand van vlees en bloed in plaats van via een anonieme instantie, ga je dat ook veel reëler doen en besparen we vanzelf op de kosten.”

Het PvdA-plan kost één miljard euro; terug te verdienen door het tegengaan van verspilling en een einde te maken aan marktwerking in de sector, die volgens haar heeft geleid tot „enorme prijsstijgingen”. De investering in wijkzorg dient volgens Klijnsma „heel geleidelijk” te gebeuren. De gemeenten worden verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.