‘Samenvattingen Eredivisie in elk geval nog twee seizoenen bij NOS’

Foto Hollandse Hoogte / Jiri Buller

Voetbalfans kunnen weer even rustig ademhalen: de samenvattingen van de Eredivisie blijven bij de NOS. Althans voor minstens één extra jaar na het huidige contract tussen beide partijen, dat na dit seizoen zou aflopen.

Voetbal International meldt dat gesprekken tussen de Eredivisie CV en de publieke omroep zich in een “afrondende fase” bevinden. Sinds bekend werd dat Rupert Murdochs FOX een meerderheidsbelang nam in de rechten op livebeelden van het Nederlanse topvoetbal ontstond er onrust over wat er met ‘zondag zeven uur bord op schoot’ gebeurde.

Nederlaag SBS in biedingstrijd om samenvattingen

In andere landen waar Murdoch zich met het voetbal is gaan bemoeien kwamen samenvattingen vaak pas later op de avond op tv, en niet zelden op commerciële zenders waarbij commercials de wedstrijden onderbraken. Een nieuwe deal tussen de Eredivisie en de NOS voorkomt een dergelijk scenario voor in elk geval het lopende én het seizoen 2013-2014.

Volgens VI heeft ook SBS zich gemengd in de biedingstrijd om de uitzendrechten van de samenvattingen. Maar zoals Frank Rutten van Eredivisie Media & Marketing CV direct na de Murdoch-deal al liet weten betekent traditie nog iets:

“Wij kennen het belang van ‘zondagavond zeven uur’ en dat zullen we ook laten meewegen in alle beslissingen die we gaan nemen, want we weten hoe waardevol dat is. De helft van de mensen die op dat tijdstip tv kijkt, kijkt naar die samenvattingen.”

Ook FOX stelde twee weken geleden al dat er heel wat moest gebeuren wilde het de voetbalkijker beroven van diens favoriete zondagmomentje zonder reclame tusen de wedstrijden door:

“Wij kijken naar het totaalplaatje van de biedingen, maar er moeten wel heel goede argumenten zijn om ‘zeven uur met het bord op schoot’ los te laten. Als meerderheidsaandeelhouder willen we niet iets veranderen wat goed is. Zoals de samenvattingen voor nu. Al staan we altijd open voor verbeteringen.”

    • Jules Seegers