Raborenner Barredo op non-actief na vragen UCI

Internationale wielerunie houdt de Spanjaard al langer in de gaten vanwege verdachte bloedwaarden.

Rotterdam. De Raboploeg heeft wielrenner Carlos Barredo op non-actief gesteld, nadat de internationale wielerunie UCI vragen had gesteld over de bloedwaarden van de Spanjaard in diens biomedisch paspoort. Na het Critérium du Dauphiné kwam hij niet meer uit in wedstrijdverband. Half juni meldde zijn ploeg in een persbericht dat Barredo (30) na een val op de training twee ribben had gebroken en dat hij niet in aanmerking kwam om aan de Tour de France mee te doen.

Barredo, die sinds vorig jaar voor de Raboploeg rijdt, kwam in mei vorig jaar in opspraak nadat de Franse krant L’Equipe een lijst onthulde van renners die in de gaten werden gehouden door de UCI vanwege verdachte bloedwaarden. Op een schaal van 1 tot 10 scoorden Barredo en de Oekraïner Jaroslav Popovitsj (RadioShack) het hoogste cijfer. Ook ex-Rabokopman Denis Mensjov, die eind 2010 de ploeg verliet, stond hoog op de lijst van verdachte renners. De Rus scoorde een 9.

Rabo-woordvoerder Richard Plugge bevestigt dat Barredo vragen van de UCI heeft gekregen over zijn bloedwaarden in de periode van 2007 tot 2011. Hij benadrukt dat er geen sprake is van een positieve dopingtest of een strafzaak.

Barredo heeft tegenover de ploegleiding verklaard dat hij onschuldig is en heeft in samenspraak met Rabo de vragen van de UCI beantwoord. De Nederlandse ploeg, een van de initiators van het biomedisch paspoort, zal Barredo niet laten rijden in afwachting van een reactie van de UCI. NRC