Rabobank ziet meer dan kwart van de winst verdampen

De buitenlandse markt is momenteel vriendelijker voor de bank dan het thuisfront. Hier in beeld sponsoring in The Rabobank Aerna in Bakersfield, California. Foto Flickr / Spensatron 5000

De binnenlandse markt heeft de winst van de Rabobank behoorlijk gekielhaald. In het eerste halfjaar boekte de Nederlandse afdeling een winst die liefst 42 procent lager uitviel dan een jaar eerder. Mindere resultaten van met name de bouw-, vastgoed- en glastuinbouwsector deden de thuismarkt van Rabo geen goed.

De minder fraaie cijfers zijn ook in het geval van de Rabobank toe te schrijven aan de economische crisis, zo legt de coöperatieve bank vanochtend uit. De teruggevallen binnenlandse resultaten drukten uiteraard ook op de winst van de Rabobank als geheel. De winst kwam uit op 1,31 miljard euro, tegen 1,85 miljard euro een jaar eerder: een daling van 29 procent.

Internationale activiteiten redden winst

Op de internationale markt presteerde de bank juist beter. RaboDirect, de internetspaarbank die in zes landen actief is, haalde zestien procent meer spaargeld op. Rabobank International boekte een zeven procent hogere winst van 543 miljoen euro.

De kapitaalpositie van Rabobank bleef gelijk ten opzichte van vorig jaar: 12,7 procent, waar negen procent als een gezond minimum wordt beschouwd. De bank zegt hiermee ruimschoots voor te lopen op de strengere bankenregels die per 2018 ingaan. De liquiditeitspositie is volgens bank dan ook “onverminderd sterk”, meldt Novum Nieuws. Rabo haalde in 2012 tot nog toe twintig miljard aan langetermijnfinanciering binnen, waarmee de benodigde financiering voor 2012 “meer dan binnen is”.

Rabobank verloor afgelopen halfjaar de AAA-rating, maar blijft een van de hoogst gewaardeerde banken ter wereld. Eind juli kondigde de Rabobank aan 1.500 tot 3.000 van de 35.000 banen in Nederland te gaan schrappen.

    • Jules Seegers