Rabobank tevreden ondanks winstdaling van bijna 30 pct.

De winst van Rabobank is fors gedaald, maar het spaargeld groeide. Net als de kredieten, dankzij de overname van Friesland Bank.

De Rabobank heeft de winst het afgelopen half jaar flink zien dalen. De winst kwam uit op 1,3 miljard euro, een daling van 29 procent in vergelijking met het eerste half jaar van 2011. De winstdaling werd vooral veroorzaakt door afboekingen op leningen aan klanten.

Dat heeft Rabobank vanochtend bekendgemaakt. Deze post voorzieningen steeg het afgelopen half jaar met 478 miljoen euro tot in totaal 1,1 miljard euro. Ondanks de forse winstdaling noemt de Rabobank de resultaten „langjarig gezien een passend resultaat”.

De kredietverlening steeg het afgelopen half jaar met 3 procent, maar die stijging werd bijna in zijn geheel veroorzaakt door de overname van de Friesland Bank. Net als bij bijna alle andere Nederlandse banken, steeg de hoeveelheid spaargeld die bij de bank werd gestald het afgelopen halfjaar. Het spaargeld van particulieren steeg met 7 procent tot 149,3 miljard euro. Ook zakelijke klanten stellen investeringen en andere uitgaven uit en houden daardoor meer geld bij de bank aan. Het totaal aan toevertrouwde middelen steeg het afgelopen half jaar met 3 procent tot 340,9 miljard euro.

De Rabobank heeft het afgelopen halfjaar de portefeuille met staatsobligaties van probleemlanden verder afgebouwd. De bank heeft nu geen schuldpapier van Portugal en Spanje meer in bezit en nog slechts 9 miljoen aan Grieks papier.

De bank werd de afgelopen maanden ook genoemd als een van de banken die betrokken zou zijn in het Libor-schandaal. De zaak draait om internationale banken die gezamenlijk te hoge of te lange rentestanden hebben doorgegeven aan de instantie die op basis van die gegevens uiteindelijk een Libor- en Euribor-tarief vaststelt. Eerder werd al bekend dat de Rabobank in 2008 en 2011 medewerkers heeft ontslagen wegens manipulatie van de rentetarieven. Rabobank wordt onderzocht, maar de bank weigert verder commentaar.

Ook niet op betrokkenheid bij de beursgang van Douwe Egberts. Het koffie- en theebedrijf ging in juli apart naar de beurs, nadat het was afgesplitst van het Amerikaanse concern Sara Lee. De Rabobank was een van de begeleidende banken bij de beursgang. Nog geen maand later maakte DE bekend dat er boekhoudfraude was geconstateerd bij een Braziliaans dochterbedrijf. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelde vervolgens dat de prospectus van de beursgang een veel te rooskleurig beeld schetste van DE.