Raad van State steunt aanwijzing: Curaçao moet bezuinigen

De handelskade in Willemstad, Curaçao. Foto NRC / Vincent Mentzel

Nederland blijft erbij: de regering van Curaçao moet haar begroting op orde brengen. De Raad van State heeft het verzoek om de aanwijzing van de rijksministerraad te schorsen niet gehonoreerd. Dat heeft de Raad van State vanmiddag bekendgemaakt.

Vorige maand kreeg Curaçao vanuit Nederland een ‘aanwijzing’, waarmee het land wordt gedwongen om te bezuinigen. Dit tot grote onvrede van de Curaçaose minister-president Gerrit Schotte, die in beroep was gegaan tegen het besluit.

De Raad van State buigt zich nog wel over het verzoek van Curaçao om het verbod op het aangaan van nieuwe verplichtingen en de vacaturestop te schorsen. Volgens de Raad van State is niet duidelijk of deze onderdelen van het aanwijzingsbesluit uitvoerbaar zijn. Het schorsingsverzoek is aangehouden.

Rutte: noodzakelijke aanwijzing

Rutte liet in juli al weten dat het een noodzakelijke maar zware beslissing om Curaçao een aanwijzing te geven. Rutte wees erop dat Nederland bij de staatkundige hervormingen in 2010 voor heeft gezorgd dat Curaçao met een schone lei kon beginnen.

Zo werden de schulden voor 1,5 miljard euro gesaneerd. Harde voorwaarde daarbij was dat Curaçao er zelf voor zou zorgen dat de begrotingen voortaan op orde zouden zijn.Dat Curaçao twee jaar later nog steeds geen sluitende begroting heeft, is een ‘ernstig feit’, zei Rutte. Het eiland heeft dit jaar een gat van 70 miljoen euro.

Rutte wees er vorige maand op dat dit beroep geen schorsende werking heeft. De aanwijzing wordt dus meteen van kracht. Curaçao moet ook meteen beginnen met saneren, zei Rutte. Geld van Nederland hoeft premier Gerrit Schotte volgens Rutte niet te verwachten. “Men moet daar nu zelf orde op zaken stellen.”

Curaçao is sinds 2010, net als Aruba en Sint Maarten, een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daarom kan Nederland ingrijpen als het land niet goed wordt bestuurd.

    • Annemarie Coevert