Qantas in financiële zorgen en zegt miljardenorder bij Boeing af

The Flying Kangaroo in zwaar weer want onder meer de brandstofkosten stegen met 18 procent. Foto AFP / Greg Wood

Een flinke klap voor Boeing en een bescheiden drama voor Qantas. De Australische vliegmaatschappij moet een streep zetten door een order voor 35 B787-toestellen. Qantas noteerde voor het eerst een verlies van ruim 200 miljoen euro tegen een winst van eenzelfde grootte vorig jaar.

De stijgende brandstofprijzen spelen zoals wel meer maatschappijen een rol in de rode cijfers. Maar De Australiërs hadden eerder dit jaar eveneens te kampen met meerdere stakingen waardoor de vloot aan de grond bleef. Ook activiteiten van het bedrijf op andere continenten drukken de winst. In februari werd nog de hele vloot aan A380-modellen van Airbus teruggeroepen omdat er scheurtjes in de vleugels zaten.

Sinds Qantas in 1995 geprivatiseerd werd, noteerde het bedrijf nooit een verlies. De order bij Boeing voor diens vlaggenschip Dreamliner ter waarde van 6,8 miljard euro is nu geen optie meer voor de grote baas Alan Joyce.

Qantas blijft nu bij de veel minder zuinige Jumbo’s van Boeing. Er zullen nog wel wat 787’s worden aangekocht, maar de 35 stuks die enkele jaren geleden werden gevraagd zijn nu afgezegd.

    • Jules Seegers