Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

PvdA wil tienduizend extra wijkverplegers - VVD: thuishulp zelf regelen

De PvdA wil tienduizend extra wijkverpleegkundigen en duizend nieuwe zorgcentra in de wijk. De VVD wil dat mensen thuiszorg zelf gaan regelen. Foto AFP / Joe Raedle

Om de zorg meer in de buurt te organiseren moeten er in de komende kabinetsperiode tienduizend wijkverpleegkundigen bij komen. De PvdA wil daar een half miljard euro in steken, zegt Kamerlid Jetta Klijnsma vandaag in een interview in Trouw.

Met nog eens een half miljard moeten duizend extra zorgcentra in de wijken worden gebouwd. In die centra moeten huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers, diëtisten, tandartsen, wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners in één gebouw samenwerken.

De zorgcentra moeten voorkomen dat mensen te snel een beroep doen op duurdere specialistischere zorg in ziekenhuizen. Op die manier wordt volgens Klijnsma uiteindelijk geld bespaard.

Ook de wijkverpleegkundigen zouden uiteindelijk geld besparen. Door versnippering en bureaucratie zou het zou nu te veel geld kosten om duidelijk te krijgen hoeveel en welke zorg iemand nodig heeft. Een wijkverpleegkundige die het overzicht heeft, kan volgens de partij tijdig signaleren en doorverwijzen.

VVD: thuishulp zelf regelen

In het Algemeen Dagblad stelt VVD-minister Edith Schippers dat haar partij af wil van een collectieve financiering van de thuiszorg. Iedereen die thuiszorg nodig heeft moet de hulp zelf regelen. Alleen mensen die echt geen oplossing hebben, kunnen volgens Schippers nog een beroep kunnen doen op de overheid.

Update:
De woordvoerder van minister Schippers meldt dat het AD ten onrechte spreekt van thuiszorg. Het gaat om de huishoudelijke hulp. Hulpbehoevende ouderen of gehandicapten kunnen in de toekomst geen aanspraak meer maken op hulp aan huis. Huishoudelijke klussen zullen moeten worden gedaan door familie, vrienden of buren.

Schippers:

“Maar is het echt zo raar dat je een ander een beetje helpt in het leven? Vroeger was dat heel normaal. En gelukkig is dat in veel families nog steeds de gewoonste zaak van de wereld. We moeten af van het principe dat iedereen maar een scootmobiel gaat halen, omdat je er nu eenmaal recht op hebt. De voorzieningen zijn er alleen voor mensen die het anders niet redden.”