Prettig opgefokt

Antibalas: Antibalas

pop ***

Als Fela Kuti’s band een plaat had uitgebracht op soullabel Stax, hoe zou dat geklonken hebben? Het vijfde album van het afrobeatcollectief Antibalas helpt de verbeelding een handje. De twaalfkoppige band begon eind jaren negentig vanuit New York een missie om de afrobeat een breder publiek te geven, met een band gemodelleerd naar Fela Kuti and the Africa ’70. De soul, die nooit ver weg was, krijgt een prominente plek nu de nieuwe plaat verschijnt op Daptone Records. Dat label doet in sound en werkwijze al tien jaar denken aan de zuidelijke soul van Stax. Op de eerste drie Engelstalige nummers komt de combinatie van de twee tradities wat gekunsteld over, maar dansbaar en puntig is het wel. Eerder ging Antibalas, in goede afrobeattraditie, zich nog wel eens te buiten aan een nummer van een kwartier. Misschien is het de soulinvloed of de ervaring die veel bandleden opdeden in de musical Fela!, maar op dit album ontbreken de extra lange versies. Hoe jammer dat is, blijkt vooral in het tweede deel. De drie tracks die de Nigeriaanse zanger Amayo in zijn moerstaal zingt zijn de sterkste. De acht minuten prettig opgefokte afrosoul van Sare Kon Kon zijn minstens tien te weinig.