Post uit een ver verleden – pakketje mag na 100 jaar worden geopend

Het mysterieuze pakketje in het lokale museum van Sel. Foto screenshot VG TV

Wie was de man die het verstuurde? Johan Nygård, maar wat bewoog hem? Wat wilde hij bereiken met de voorwaarde dat zijn pakketje pas na exact honderd jaar mocht worden geopend? En het belangrijkste: wat zit er in? Het zijn vragen die het Noorse dorp Sel in hun greep houden.

Het antieke pakketje is er al tijden het gesprek van de dag. “Mag niet worden geopend tot 2012”, schreef voormalig burgemeester Nygård op het pakketje dat hij in 1912 inpakte. In 1920 schonk hij het aan de gemeentelijke administratie. Met dus alleen die voorwaarde: pas na exact een eeuw kijken wat er in zit.

De gemeente Sel heeft woord gehouden. Het pakketje maakte wat omzwervingen, maar ligt ondertussen alweer lange tijd in een vitrine van het lokale museum. En niemand pakte het ooit uit. Maar nu het moment dichterbij komt, is er een stroom aan speculaties op gang gekomen over wat de inhoud zou kunnen zijn: aandelen in olieboringen, een geheime boodschap, zijn dagboeken of toch een leren Schotse tas?

Filpje VG TV over het pakketje, met Engelse ondertiteling:

24 augustus of 26 augustus?

Wat Nygård ook wilde verpakken (en wat hij kennelijk zo gevoelig achtte dat het honderd jaar moest wachten om weer te worden uitgepakt), een zeer zwaar object kan het niet zijn. De optie ‘goudstaaf’ kunnen we wel wegstrepen. Het pakketje weegt 3,1 kilogram, is 40 centimeter breed, 28 centimeter lang en 9 centimeter dik. Een dikke bundel papier is waarschijnlijker.

Zou het dus gewoon een goede grap zijn van de oud-burgemeester? Zouden er bij het uitpakken slechts wat oude kranten tevoorschijn komen, met daartussen een briefje waarmee Nygård ons uit een ver verleden hartstochtelijk uitlacht?

Geen idee vooralsnog. Morgen is pas de grote dag, 24 augustus, dan zal het pakketje onder veel media-aandacht worden geopend. De Noorse zender VGTV zendt het openen live uit. Vanaf 18.00 uur, voor wie nieuwsgierig is.

Op één vraag geeft de reportage VGTV echter geen antwoord: waarom op 24 augustus? Wie goed kijkt, lijkt toch echt als inpakdatum 26 augustus 1912 op het pakketje te zien staan. Of leek de 4 van Nygård simpelweg erg veel op een 6? Nee, dat kan het niet zijn… Wie het weet, mag het zeggen.

    • Niels Posthumus