Politie gebruikt filefuik niet meer

De politie zal niet langer opzettelijk files veroorzaken om verdachten te kunnen aanhouden. De Raad van Korpschefs maakte gisteren bekend dat de zogenoemde filefuik niet meer ingezet mag worden zolang er geen regelgeving is.

De korpschefs reageren op het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om twee agenten die in oktober 2011 een file creëerden op de A2, niet te vervolgen. Zij wilden op die manier een benzinedief tot stoppen dwingen, maar die reed met hoge snelheid in op de file. Daarbij kwam een man om het leven. De kritiek toen was dat de politie burgers als menselijk schild gebruikt.

Het OM concludeert wel dat het instellen van een filefuik in deze zaak „onjuist” was. „De risico’s voor de verkeersveiligheid hadden zwaarder moeten wegen dan het belang van de aanhouding op dat moment.” In een verklaring schrijft het OM dat lichtere middelen gebruikt konden worden, zoals bijstand van een ander korps en de inzet van een politiehelikopter.

Maar de agenten die het onjuiste besluit namen of uitvoerden worden niet vervolgd omdat zij „niet konden terugvallen op regelgeving of beleid”. Het OM dringt aan op landelijke voorschriften voor het creëren van files en het instellen van wegblokkades.

Tweede Kamerlid voor de PvdA Jeroen Recourt heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) vragen over de kwestie gesteld. Hij wil weten of er inderdaad geen regels zijn voor het inzetten van een filefuik. En als dat zo is, wat de minister daaraan gaat doen.

Een filefuik kan opgezet worden met matrixborden of door politieauto’s op een rij steeds langzamer te laten rijden. Hoe vaak dit is gebeurd, weet de Raad voor Korpschefs niet. Alternatieven voor filefuiken en het opzetten van wegblokkades – bijvoorbeeld een bus dwars op een afrit zetten – zijn volgens de Raad van Korpschefs een helikopter inzetten en spijkermatten neerleggen. Met dat laatste wordt geëxperimenteerd door politiekorpsen in Brabant en Amsterdam.