‘Pensioenverlaging dupeert 12,6 miljoen deelnemers’

Veel Nederlandse pensioenfondsen hebben door de onzekere financiële tijden een te lage dekkingsgraad, wat uitbetaling van pensioenen in gevaar brengt. Foto AFP

De komende twee jaar worden de pensioenen van 12,6 miljoen deelnemers aan pensioenfondsen met gemiddeld 8,2 procent verlaagd. Dat geldt voor werkenden en voor gepensioneerden, schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van interne memo’s van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wie bijvoorbeeld dacht jaarlijks tienduizend euro te ontvangen, komt dan uit op 9180 euro. De ‘strikt vertrouwelijke’ memo’s zijn gemaakt voor minister Henk Kamp (VVD). Door de pensioenfondsen toe te staan om te rekenen met een langere rentetermijn kan hun dekkingsgraad verbeteren, maar in het gunstigste geval worden de pensioenen van 5,7 miljoen deelnemers nog altijd met gemiddeld zes procent verlaagd.

Door de dalende rente stijgen de verplichtingen van de pensioenfondsen harder dan het fondsvermogen, waardoor hun dekkingsgraad daalt. Gisteren meldde het pensioenfonds voor 2,8 miljoen ambtenaren, ABP, dat de pensioenen bij ongewijzigd beleid met vijftien procent worden gekort.

    • Jules Seegers