Multi-inzetbare muffinvorm

De komende weken gaat er het een en ander veranderen aan mijn woonsituatie en daarom ben ik aan het opruimen geslagen. Ook mijn keuken moet het ontgelden en de bezem wordt dus ook door mijn zorgvuldig aangelegde verzameling potten en pannen gehaald. Om ruimte te maken moet ik nog maar even kritisch kijken naar bepaalde pronkstukken uit mijn kookarsenaal.

Veel attributen gebruik ik namelijk maar zelden. Mijn paellapan die ik meesleepte vanuit Valencia bijvoorbeeld. Hooguit drie keer per jaar komt ie tevoorschijn. Voor de poffertjespan, muffinvorm en het broodbakblik geldt hetzelfde.

Ik heb daarom met mezelf afgesproken dat ik deze in het slop geraakte kookitems de komende tijd minimaal één keer moet gebruiken. En dan het liefst voor iets anders dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn, zodat ze ook in de toekomst multi-inzetbaar zijn. Lukt dat niet, dan breng ik ze zonder pardon naar de kringloop.

Deze eerste keer ging ik aan de slag met mijn muffinvorm, met een beetje fantasie een multifunctioneel object. Ik maakte er al een keer yoghurtijsjes in, maar gevulde omeletjes voor bij de brunch kan ook. Meng daarvoor 6 eieren met een scheutje melk, twee eetlepels bloem, een handje gewassen en gesneden spinazie en 50 gram geraspte goudse kaas, verdeel over de muffinvorm en zet een kwartiertje in de oven op 200 graden. De muffinvorm leent zich overigens ook perfect voor miniquiches, met courgette en geitenkaas bijvoorbeeld.

Zeef de bloem en werk er 100 gram koude boter en een snufje zout doorheen. Voeg er één ei en één eetlepel water aan toe en kneed tot een glad deeg. Laat dit deeg een half uur rusten. Snijd de tomaten in dunne plakken, leg op bakpapier en besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster een half uur in een voorverwarmde oven op 140 graden.

Snijd intussen de sjalotten klein en hak de knoflook fijn. Rasp de courgette met een grove rasp en bak samen met de sjalot en knoflook kort aan in de koekenpan.

Mix de ricotta met de geitenkaas en het laatste ei en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Roer dit vervolgens door de courgette.

Rol na een half uur het deeg uit tot een lap van 3 à 4 millimeter. Vet de muffinvorm in en bekleed de bakjes met deeg. Er mag best wat over de randjes puilen. Vul de bakjes met het geitenkaas-courgettemengsel en bak in 20 minuten in de oven op 180 graden.

Laat vervolgens even staan en haal de miniquiches voorzichtig uit de vorm. Leg er voor het serveren een plakje geroosterde tomaat op.

    • Stéphanie Versteeg