Meevaller op begroting 2013 zet druk op afspraken Lenteakkoord

De verwachting dat het begrotingstekort voor komend jaar meevalt, kan voor nieuwe politieke spanningen zorgen. Het demissionaire minderheidskabinet-Rutte moet beslissen of de extra financiële ruimte wordt benut voor extra uitgaven. De vijf partijen die eerder afspraken maakten voor de begroting van volgend jaar zijn verdeeld.

Gisteren maakte het Centraal Planbureau (CPB) bekend dat het tekort volgend jaar niet 2,9 maar 2,7 procent zal zijn. Vooral verhoging van de premie voor de zorgverzekering en meevallende schulden bij gemeenten zorgen voor deze meevaller, zo blijkt uit de conceptversie van de Macro Economische Verkenning (MEV) die op Prinsjesdag verschijnt.

Het lagere tekort betekent dat in het begrotingsakkoord, dit voorjaar gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, meer bezuinigingen zijn afgesproken dan nodig is om binnen de grens van 3 procent te blijven. Dat is door de Europese Commissie als maximum gesteld. Dit jaar komt het begrotingstekort nog uit op 3,6 procent, volgens het CPB.

In geld uitgedrukt betekent de meevaller dat financiële ruimte ontstaat van circa 1,8 miljard euro. Dat bedrag is groot genoeg om bijvoorbeeld de invoering van de verfoeide forenzentaks (1,3 miljard) te annuleren.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) maakte gisteren direct duidelijk dat Nederland ondanks de meevallende cijfers nog altijd bijna 17 miljard euro meer uitgeeft dan er binnenkomt. „We moeten blijven streven naar het op orde brengen van onze overheidsfinanciën.” De VVD liet zich gisteren in vergelijkbare woorden uit. D66 zal zich eveneens aan de bestaande afspraken uit het Lenteakkoord willen houden.

Sneller dan De Jager reageerde gistermiddag lijsttrekker Jolande Sap van GroenLinks, een van de partijen die de begroting aan een meerderheid moet helpen. Zij concludeerde dat de CPB-prognose ervoor zorgt dat „de dekking voor de langstudeerboete” binnen is.

PvdA-leider Diederik Samsom wil de extra ruimte gebruiken om een einde te maken aan de stijgende werkloosheid. Gisteren werd duidelijk dat het aantal werklozen blijft toeemen. Vorig jaar kwam hun aantal uit op 387.000, voor komend jaar wordt uitgegaan van 515.000 werklozen.