Lachsalvo's in Eindhoven

Nederland, Eindhoven, 21-08-2012; Plaza Futura Buitenfilm; een recordaantal bezoekers (circa 1350 mensen) lachen tijdens de Franse film "Intouchables". De film breekt in vele landen records; alleen in Nederland zagen al een miljoen mensen de film. Nog nooit waren er zoveel mensen bij een buitenfilm aanwezig; mensen lagen tot op een meter afstand van het doek. Foto Vincent van den Hoogen Foto's Vincent van den Hoogen

Bomvol was het plein bij Plaza Futura in Eindhoven dinsdagavond. Ruim 1.300 mensen keken in de buitenlucht de Franse kaskraker Intouchables. Nog nooit kwamen er zo veel mensen af op een film in de buitenlucht in Eindhoven.

Iedere dinsdag- en vrijdagavond wordt er een openluchtfilm vertoond op het plein bij Plaza Futura. „Als het echt druk is komen er normaal zo’n zeshonderd mensen”, zegt een receptioniste van het cultureel centrum per telefoon.

Intouchables zorgde voor een geweldige sfeer op het plein op de mooie nazomeravond. Een uur voor aanvang van de feelgoodkomedie zat het plein al vol met bezoekers die zelf stoelen mee hadden genomen of nog de laatste stoelen uit het naastgelegen eetcafé veroverden. Jonge en oude bezoekers en buurtgenoten zaten dicht naast elkaar te genieten. „Er waren veel lachsalvo’s te horen toen de film werd gedraaid”, zegt de fotograaf van de foto, Vincent van den Hoogen, die vlakbij Plaza Futura woont.

Intouchables is een enorm succes in de Nederlandse bioscopen. Maandag kocht de miljoenste bezoeker een kaartje om de film te zien. Het is voor het eerst in zeker dertig jaar dat een Franse titel in Nederland zo veel bezoekers trekt, meldt movienewz.nl. De miljoenste bezoeker werd in Pathé Buitenhof in Den Haag verwelkomd met een rode loper, een fles champagne en een aantal cadeaus.

De Franse film van regisseur Eric Toledano gaat over de miljonair Philippe die aan zijn rolstoel gekluisterd is en zijn verzorger, de Senegalees Driss. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee mannen die in alle opzichten elkaars tegenpolen zijn.