Kussens voor Katoren

Het boek Koning van Katoren wordt verfilmd. Spelers nemen hun eigen kussen mee naar de set.

rotterdam filmopnamen laurens kerk foto rien zilvold

‘Dit is precies zoals ik het me had voorgesteld. Mensen die uit het hele land met kussens samenkomen om te voorkomen dat Stach te pletter valt. Dit is echt fantastisch!” Ontroerd kijkt schrijver Jan Terlouw naar de filmopnames van de slotscène van Koning van Katoren, het jeugdboek dat hij alweer 41 jaar geleden heeft geschreven. In de jeugdklassieker moet de 17-jarige Stach zeven opdrachten vervullen om de gestorven koning van Katoren op te volgen. Als hij aan het eind van het boek van een toren moet springen, vangen duizenden kussens van kinderen en ouders uit heel Katoren hem op. Voor deze scène zijn honderden figuranten naar de Laurenskerk in Rotterdam gekomen. Op aanwijzing van regisseur Ben Sombogaart leggen ze hun zelf meegebrachte kussens plechtig op een grote stapel voor de kerktoren neer. Luidkeels zingen ze het Volkslied van Katoren en enthousiast roepen ze „Koning Stach! Koning Stach!”, gevolgd door gejoel en luid applaus.

Als tussen de opnames door de jeugdboekenschrijver nog even geïnterviewd wordt, schakelen de figuranten spontaan over op „Koning Jan! Koning Jan!” Er zijn duidelijk heel wat fans op de opnames in Rotterdam afgekomen. Figurant Vera (21) leest bijvoorbeeld nog geregeld voor het slapengaan een van Stachs opdrachten. Voor Victor (21) is Koning van Katoren „pure nostalgie”. „In groep acht won ik er een voorleeswedstrijd mee. Ik ken nog steeds stukjes uit mijn hoofd.” Een andere figurant, Stach (6), werd door zijn ouders zelfs naar de hoofdpersoon vernoemd.

De hoofdrol in de film is voor acteur Mingus Dagelet, al hoeft hij als Stach vandaag niet van de toren te springen. Die stunt is volgens producent Kasander Film onmogelijk. Dagelet heeft de val hangend aan een tuigje voor een zogenaamd greenscreen in een Italiaanse studio alvast opgenomen. Voor het idee heeft uitgeverij Lemniscaat nog wel een vallende pop geregeld. Maar die stort door de sterke wind helaas net naast de enorme stapel kussens neer.

Het boek Koning van Katoren verscheen in 14 landen en werd in 1972 bekroond met een Gouden Griffel. De film Koning van Katoren is vanaf 5 december in de bioscoop te zien.

Inl: koningvankatorendefilm.nl

    • Joke Beeckmans