Kortkolom buitenland

Zeker 52 doden bij etnisch geweld Kenia

Mombasa. Bij een aanval van honderden boeren op een dorp in Zuidoost Kenia zijn gisteren zeker 52 doden gevallen, de meesten vrouwen en kinderen. Sommigen werden levend verbrand in hun huizen, anderen werden met machetes of pijl en boog gedood, zei de politiechef van de regio Tana River. Met de aanval escaleert een langdurig conflict over land tussen de Pokomo, een stam van landbouwers, en de Orma, een gemeenschap van herders. De Pokomo klagen dat de Orma vee op hun boerderijen laat grazen. (AP)

Z-Afrika: levenslang voor moord extremist

Johannesburg. De Zuid-Afrikaanse landarbeider die in 2010 de extreemrechtse voorman Eugene Terre’Blanche doodde, is gisteren veroordeeld tot levenslang. Chris Mahlangu, werknemer van Terre’Blanche, werd in mei schuldig bevonden aan de moord op de leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB). Mahlangu sloeg hem op zijn boerderij in Ventersdorp in zijn slaap dood met een ijzeren pijp en stal een telefoon. Terre’Blanche ageerde tegen gelijke rechten voor zwarten. Volgens de rechter was het roofmoord, zonder racistisch motief. (AP)

Franse regering wil Roma aan werk helpen

parijs. De Franse regering gaat de toegang voor Roma tot de arbeidsmarkt te vergroten. Na een kabinetszitting zei de socialistische premier Jean-Marc Ayrault gisteren dat een belasting voor het in dienst nemen van Roma wordt afgeschaft. Ook mogen Roma meer beroepen uitoefenen. De restricties zijn deel van overgangsmaatregelen voor burgers uit de EU-landen Roemenië en Bulgarije, die tot 2014 gelden. De regering stond onder druk de Roma tegemoet te komen na kritiek op ontmanteling van illegale Romakampen. (AFP)

Guatemala: 70 jaar cel voor oud-politiechef

Guatemala-Stad. Een oud-hoofd van de politiemacht van Guatemala heeft zvenentig jaar cel gekregen voor de verdwijning van een student tijdens de bloedige burgeroorlog dertig jaar geleden. De man, Pedro Garcia Arredondo, moet nog worden berecht voor betrokkenheid bij brandstichting in de Spaanse ambassade in 1980, waarbij 36 mensen omkwamen. Rechters in Guatemala hebben de laatste tijd met regelmaat straffen uitgesproken tegen militairen en politiefunctionarissen voor misdaden tijdens het interne conflict, dat duurde van 1960 tot 1996. (AFP)

‘Assange is bereid tot verhoor in Zweden’

Quito. President Rafael Correa van Ecuador heeft gisteren bevestigd dat Julian Assange bereid is naar Zweden te gaan voor verhoor over vermeend seksueel misbruik. Ecuador wil dan wel de garantie dat de oprichter van WikiLeaks niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar Assange vervolging vreest voor het lekken van staatsgeheimen. Ecuador verleende vorige week asiel aan Assange, die zijn toevlucht heeft gezocht tot hun ambassade in Londen. (AP)

Sri Lanka sluit bijna alle universiteiten

Colombo. De regering van Sri Lanka heeft gisteren opdracht gegeven om vrijwel alle universiteiten te sluiten. Met deze drastische stap reageert ze op een al zes weken durende staking van universitair personeel. Dit beklaagt zich over te veel inmenging van de kant van de regering. Deze wil het onderwijs deels privatiseren. Tot dusverre was het hoger onderwijs in Sri Lanka gratis. Dertien van de vijftien universiteiten zijn nu gesloten. Alleen de medische faculteiten mogen openblijven. (BBC)