Koen de Kort helpt sprinter Degenkolb aan tweede zege

De Duitse wielrenner John Degenkolb won voor de tweede keer een massasprint in de Vuelta. Ploeggenoot Koen de Kort speelde een cruciale rol door de sprint optimaal voor te bereiden.

Breed lachend stond wielrenner Koen de Kort gisteren na de vijfde etappe van de Ronde van Spanje in de deuropening van de bus van zijn ploeg Argos-Shimano. Zijn Duitse ploeggenoot John Degenkolb had in Logroño voor de tweede keer een ritzege behaald, door in de massasprint de Italiaan Daniele Bennati voor te blijven. Twee zeges in vijf etappes voor de Nederlandse ploeg. En opnieuw een cruciale rol voor routinier De Kort. „Hij zette mij echt geweldig af”, prees Degenkolb.

De Kort (29) genoot gisteravond in het hotel volop van de champagne, waarmee de ploeg van manager Iwan Spekenbrink de tweede ritwinst vierde. „Dit was een teamoverwinning”, zei hij op de radio tegen de NOS. „Ik heb echt het gevoel dat ik een groot aandeel heb gehad in deze overwinning. Uiteindelijk was dit misschien wel het beste sprint aantrekken dat ik ooit heb gedaan.”

Ook in de tweede etappe van de Vuelta hielp De Kort zijn Duitse ploeggenoot al aan de zege, door hem precies op het juiste moment naar het wiel van tegenstanders Allan Davis en Ben Swift te pilotteren. De Kort: „Die sprint was bergop, dat is voor ons iets makkelijker. Degenkolb is bergop beter, als het op kracht aankomt.” Gisteren was het een vlakke aankomst. „Dan krijg je een ander soort sprint, met heel hoge snelheden. Veel meer een echte sprinters-sprint. Des te mooier als het dan ook weer lukt om te winnen.”

Zelf bepaalde De Kort in de finale het wedstrijdverloop van de 172 kilometer lange etappe, die tot dan toe zonder veel strijd verliep. Op zes kilometer voor de finish nam hij het heft in handen. Hoe? „De rest van de ploeg aansturen, zeggen wat ze moeten doen en wanneer ze naar voren moeten rijden. Dan op het juiste moment renners ertussen laten en aangaan, zodat ik John Degenkolb op 200 meter van de finish in ideale positie neer kan zetten.”

Even leek Bennati te profiteren van een flauwe binnenbocht, maar in de laatste honderd meter was de Duitse machtssprinter duidelijk de sterkste. In deze Ronde van Spanje ontbreken topsprinters als wereldkampioen Mark Cavendish, André Greipel (gisteren ritwinnaar in de Ronde van Denemarken) en Tyler Farrar. Ook Degenkolbs snelle land- en ploeggenoot Marcel Kittel doet ondanks zijn vroege uitvallen in de Tour niet mee. Manager Spekenbrink is zuinig op zijn topsprinters, die samen met tijdrijder Tony Martin de nieuwe hoop vormen voor de Duitse wielersport. En zonder Kittel heeft Degenkolb in de Vuelta alle ruimte om te excelleren.

Met uitblinker De Kort is de kopman verzekerd van een sprinttrein die hem wellicht nog meer ritzeges kan brengen. De Nederlandse allrounder reed eergisteren in een bergrit zelfs even brutaal voorop in de groep met favorieten. „Deze week zal ik me met John bezighouden”, aldus De Kort. „Maar in de tweede en derde week zie ik kansen om zelf in een ontsnapping te zitten.”

De bij Rabobank opgeleide De Kort – in 2004 samen met Thomas Dekker winnaar van de koppeltijdrit GP Eddy Merckx – is bezig aan een opvallend seizoen. In maart werd hij al derde in de door Niki Terpstra gewonnen semiklassieker Dwars door Vlaanderen. Ondanks een val in het voorjaar reed hij een sterke Tour. Om in de Vuelta definitief zijn kandidatuur te stellen voor de Nederlandse ploeg bij de WK in Valkenburg? De Kort richt zich in eerste instantie op succes in Spanje. „Volgens mij ben ik heel goed in vorm.”

    • Maarten Scholten