Kijktips

Film

Johnny English (Peter Howitt, 2003, GB).

James Bondparodie, geschreven door de scenaristen die verantwoordelijk waren voor de Bondfilms Die Another Day en The World is Not Enough. Titelheld Rowan ‘Mr. Bean’ Atkinson is de enige die de megalomane multimiljonair John Malkovich kan stoppen in zijn streven koning van Engeland te worden. Atkinsons personage werd bedacht voor een reeks creditcardcommercials.RTL7, 20.30-22.15u.

We Own the Night (James Gray, 2007, VS).

Ondanks een nagelbijtend plot drijft deze film op z’n personages Joaquin Phoenix en Mark Wahlberg, twee broers. De eerste een boef, de tweede politieagent. Gray filmt met weemoedig verlangen naar de misdaadfilms uit de jaren voordat zijn film speelt, zoals The Godfather. Het duurt even voordat je het doorhebt, maar de soundtrack is verzadigd van de soms ingehouden, soms angstaanjagend haastige ademhaling van de personages. Dit is een film die je meeneemt in een auto naar een onderduikadres en de regen nog bedreigender kan laten razen dan de belagers op de rijstrook naast je. Vakwerk en klasse. Veronica, 23.15-01.30u.

Amusement

Bauers Zigeunernacht.

De naar verluidt in een woonwagen geboren volkszanger Frans Bauer trekt in deze serie samen met broer Dorus en drie zigeunermuzikanten naar Hongarije om zich onder te dompelen in het o zo romantische zigeunerleven. Hij deelt deze ervaring elke aflevering met een Bekende Nederlander. Vanavond ontvangt hij niemand minder dan Albert Verlinde in het zigeunerkamp in Üröm, aan de rand van Boedapest. Ned.1, 20.30-21.30u.

Sport

Strandvoetbal.

Verslag van de eerste dag van het EK Beach Soccer 2012, dat tot en met zondag plaatsvindt op het strand van Scheveningen. RTL7, 20.00-20.30u.