Kenia wil ontwapening op platteland na bloedige botsing van gisteren

Ordetroepen lopen door het platgebrande Keniaanse Orma-dorp een dag na de bloedige aanval van de Pokomo-stam. Foto screenshot YouTube / standardgroupkenya

De Keniaanse regering heeft een landelijke operatie aangekondigd om gemeenschappen te zuiveren van illegale wapens. Gisteren kwamen in het zuidoosten van Kenia zeker 52 mensen om toen honderden boeren veehouders te lijf gingen. Volgens het Rode Kruis worden nog zeker vijftig mensen vermist.

Bij het geweld van gisteren werden Orma, een groep van voornamelijk veehouders, aangevallen door honderden Pokomo, een etnische groepering die grotendeels uit landbouwers bestaat. Sommige Orma verbrandden levend in hun eigen huizen, anderen werden met kapmessen of pijl en boog gedood. Elf kinderen waren onder de doden.

De botsing van gisteren was een extreem gewelddadige, maar ruzies tussen veehouders en landbouwers komen in Kenia wel vaker voor. De geplande ontwapening zal daarom bijdragen aan de veiligheid in de getroffen gebieden, zegt minister van interne veiligheid Yusuf Haji.

“De regering zal een operatie ondernemen om alle gemeenschappen die illegaal bewapend zijn te ontwapenen en de veiligheid in getroffen gebieden te garanderen.”

Wanneer de operatie begint en hoe lang ze gaat duren kon hij niet zeggen. Volgens de Keniaanse autoriteiten ging het gisteren om de ergste gewelddadigheden sinds de verkiezingen in 2007 en de daaropvolgende rellen in 2008.

Beelden gemaakt de dag na de botsing tussen de Orma en Pokomo:

    • Niels Posthumus