Kamer heeft geen alternatief studieboete

Het is de Tweede Kamer niet gelukt om vanochtend, voorafgaand aan het debat, over de langstudeerboete een alternatief voor de maatregel te vinden.

Vertegenwoordigers van VVD, PvdA, CDA, SP, D66 en GroenLinks overlegden de afgelopen dagen over de boete. Vanochtend schoof ook staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) aan. Maar de politici slaagden er niet in om voor aanvang van het debat om 11 uur financiële dekking te vinden voor het afschaffen van de maatregel. Bij het ter perse gaan van deze krant was het debat nog aan de gang.

De Kamer kwam terug van reces om over de maatregel te spreken, omdat CDA-leider Van Haersma Buma vorige week tijdens een verkiezingsdebat zijn steun ervoor introk. Daarmee was er niet langer een meerderheid in het parlement voor het met 3.000 euro verhogen van het collegegeld voor studenten die meer dan een jaar met hun studie zijn uitgelopen. Sander de Rouwe, onderwijswoordvoerder van het CDA, kreeg tijdens het debat veel kritiek van de andere partijen vanwege de draai die zijn partij maakte, zonder met financiële dekking te komen. De Rouwe verwees naar de doorrekening van het CDA-verkiezingsprogrammadoor het CPB, die volgende week verschijnt.

De studenten op de publieke tribune reageerden teleurgesteld op het uitblijven van een oplossing. „Het politiek moddergooien is begonnen”, twitterde een bestuurslid van studentenorganisatie ISO. Karlijn Ligtenberg, vicevoorzitter van studentenbond LSVb, twitterde: „Debat is een op de man-discussie geworden. Stel nu student voorop en verschaf ze duidelijkheid!”