Jongeren: gebrek aan ‘politieke wil’ voor alternatief langstudeerboete

Studenten in de Universiteitsbibliotheek Groningen. Foto Flip Franssen/Hollandse Hoogte

Jongerenorganisaties zijn teleurgesteld over het niet schrappen van de langstudeermaatregel. Diverse jongerenorganisaties verwijten de Kamer dat er een gebrek bestaat aan “politieke wil” om een alternatief te vinden voor de nieuwe wet.

Vanochtend bleek de Kamermeerderheid die tegen de boete is geen oplossing te hebben en de nieuwe wet tegen te houden. De boete wordt, ondanks dagen van overleg, toch op 1 september ingevoerd.

‘we worden als speelbal gebruikt’

Jongerenorganisaties ISO, LSVb, LKvV, CNV Jongeren, FNV Jong, de Unie Jongeren en de politieke jongerenorganisaties van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks verwijten de politiek op hun websites dat studenten ‘als speelbal worden gebruikt in verkiezingstijd’:

“Dit is politieke onwil. [...] Waar studenten ten eerste zijn geconfronteerd met een onredelijke langstudeerboete, worden ze nu ook nog geconfronteerd met loze beloftes vanuit de politiek. De langstudeerboete zorgt voor een onzekere toekomst voor jongeren, terwijl zekerheid juist in de economisch barre tijden van groot belang is.

De politiek heeft gefaald. Opnieuw wordt er heel erg veel onduidelijkheid gecreëerd voor studenten, omdat politici niet boven zichzelf uit durven te stijgen.”

Tegenover de NOS reageren studenten boos en verrast: “Ik had de stille hoop dat het niet door zou gaan maar ik neem het de politiek kwalijk, dat als zo’n meerderheid is tegen de boete dat er geen oplossingen komen”

Het besluit om de langstudeerboete nu te behouden leidt volgens de organisaties tot “knipperlichtpolitiek”. Ze hopen dat de Kamer de maatregel met een initiatiefwet met terugwerkende kracht van tafel krijgt.

boete moet 400 miljoen opleveren

De afgelopen dagen voerden de fracties van VVD, PvdA, CDA, SP, D66 en GroenLinks overleg over de boete. Hiervoor bestaat geen Kamermeerderheid meer. Vanochtend, voorafgaand aan het debat, schoof staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan. De betrokken partijen konden samen echter geen dekking vinden voor de 400 miljoen die de maatregel volgend jaar moet opleveren.

Zijlstra voelt niets voor oplossingen die een financieel gat achterlaten en ziet daarom geen enkele andere mogelijkheid dan de boete per 1 september in te voeren. Volgens Zijlstra past het demissionaire kabinet terughoudendheid. “Er is een Lenteakkoord, daarin staat de langstudeermaatregel”, zei hij.