‘Idealisme past niet bij deze tijd’

Jeugdtheatergezelschap De Citadel houdt volgend jaar op te bestaan en speelt op Noorderzon voor het laatst.

De Citadel was ruim twintig jaar het jeugdtheater in de noordelijke provincies. Vanaf 1 januari houdt het gezelschap op te bestaan.

De reden is dat De Citadel niet voldoende eigen inkomsten had. De afgelopen vier jaar was dat 17,2 procent van de totale inkomsten, terwijl het ministerie van OCW een percentage van 17,5 eist om in aanmerking te komen voor subsidie. „Zonder de vijf ton van OCW is het onmogelijk om te blijven bestaan”, aldus artistiek leider Rob Bakker.

De voorstelling Nukka wil naar huis op Festival Noorderzon – over een meisje dat zoekraakt tussen de ijsschotsen – is de afscheidsvoorstelling. De Citadel realiseerde twintig jaar lang poëtische en politiek getinte locatieprojecten in verlaten fabriekshallen in Groningen en Drenthe. Zoals het succesvolle Het goud van Winschoten, over een Joodse familie vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

Maar het belangrijkste waren de schoolvoorstellingen. In gymzalen en speellokalen genoten kinderen van intieme voorstellingen als Super Almarkt (over de teloorgang van een kruideniersfamilie) of Oorlog van Kos (over een getergde leraar).

Die focus op schoolvoorstellingen is De Citadel fataal geworden. Bakker: „Jarenlang werd contact met het onderwijs door de overheid gestimuleerd. Maar ineens moeten we de eigen broek ophouden en wordt mij verweten dat ik te weinig vrije voorstellingen in landelijke theaters speel. Daarmee genereer je meer inkomsten, maar je bereikt er minder kinderen mee. En dat laatste is altijd mijn ideaal geweest. Kennelijk is idealisme niet meer van deze tijd.”

Bakker is een van de mensen die dertig jaar geleden aan de wieg stonden van de opkomst van het Nederlandse jeugdtheater. Hoewel hij zich realiseert dat het tijd wordt voor een volgende generatie, is hij ook bitter: „Helaas moet ik constateren dat oude mannen als ik uit de gratie zijn.”

Voor alle medewerkers van De Citadel is ontslag aangevraagd. De huur van het pand is per 1 januari 2013 opgezegd en er is een liquidatieplan opgesteld voor de inboedel. Of alle financiële zaken netjes kunnen worden afgehandeld is nog onduidelijk. Dat is afhankelijk van de definitieve regelgeving, die OCW op Prinsjesdag bekendmaakt.

    • Brechtje Zwaneveld