AZ, Heerenveen en FC Twente verliezen in Europa League

Spits Samuel Eto'o van Anzhi Makhachkala (nummer 9) in duel met Roy Beerens van AZ (links). Foto AP / Ivan Sekretarev

AZ heeft in de Europa League een nipte nederlaag geleden bij Anzhi Makhachkala. De ploeg van Guus Hiddink won het eerste duel van de vierde voorronde met 1-0 door een treffer van de Ivoriaan Lacina Traoré. Ook Heerenveen verloor, van Molde FK, met 2-0. Net als FC Twente, 3-1 uit bij het Turkse Bursasspor.

Anzhi kreeg in het stadion van Lokomotiv Moskou te veel met de overwinning, aldus persbureau Novum. AZ verdiende minimaal een punt en op basis van de tweede helft misschien nog wel meer. De Alkmaarders verzuimden het overwicht echter om te zetten in doelpunten.

Viktor Elm was het dichtst bij voor AZ, maar zijn kopbal uit een corner spatte uiteen op de lat. In de daaruit vloeiende aanval tikte Anzhi-doelman Vladimir Gabulov een schot van Erik Falkenburg nog uit de korte hoek. Diezelfde Falkenburg had daarvoor ook al een grote kans onbenut gelaten.

AZ slaagde er daardoor niet in het voorbeeld van Traoré te volgen. De boomlange spits tikte vijf minuten na rust een voorzet van de Nederlandse Marokkaan Mbark Boussoufa bij de tweede paal binnen. In de extra tijd liet Boussoufa zich nogmaals gelden, maar AZ-doelman Esteban voorkwam grotere schade voor zijn ploeg.

In een onderhoudende eerste helft waren er nauwelijks hoogtepunt geweest. AZ kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, maar toonde zich slordig in de eindpass. Dat moet volgende week anders als AZ niet in navolging van Vitesse door Anzhi van het Europese podium gestoten wil worden. Volgende week is de return in Alkmaar. De winnaar van het tweeluik gaat door naar de groepsfase.

Gevoelige nederlaag Heerenveen in Noorwegen

Sc Heerenveen is nog ver verwijderd van een plaats in de groepsfase van de Europa League. De ploeg van trainer Marco van Basten ging in Noorwegen met 2-0 onderuit tegen Molde FK. Volgende week moet de Friese club in het Abe Lenstra Stadion proberen de schade te herstellen.

Molde, getraind door voormalig Manchester United-speler Ole Gunnar Solskjaer, speelde vanuit een gesloten verdediging en dat bleek tegen Heerenveen de goede tactiek. Magnus Wollf Eikrem zette de nummer twee van de Noorse competitie na een halfuur spelen bij de eerste de beste kans direct op voorsprong.

Heerenveen creëerde in de tweede helft wat meer kansen. Pelé van Anholt schoot echter net naast en Filip Djuricic strandde op de Noorse doelman. Aan de andere kant voorkwam Sven Kums de 2-0 door de bal van de doellijn te halen.

De tweede Noorse treffer kwam er alsnog en deze keer speelde Kums een negatieve hoofdrol. De middenvelder verzuimde de bal in de laatste minuut weg te werken en gaf daarmee Mattias Moström de gelegenheid om Molde een prima uitgangspositie voor de return te bezorgen.

Twente onderuit tegen Bursaspor

En ook FC Twente is de play-offs voor een plaats in de groepsfase van de Europa League slecht begonnen. De koploper van de Eredivisie, die dankzij het Fair Play-klassement een Europees ticket afdwong, verloor in Turkije met 3-1 van Bursaspor. De Argentijn Pablo Batalla was met twee doelpunten de grote plaaggeest van Twente.

De situatie zag er na iets meer dan een halfuur spelen nog rooskleurig uit voor de tukkers. Na een moeilijke openingsfase overleefd te hebben, opende Nacer Chadli de score. De Belg stond op de goede plaats na een mooi overstapje van Dusan Tadic.

De voorsprong van Twente bleef nog geen tien minuten op het scorebord staan. Vlak voor rust bracht Batalla de ‘Groene Krokodillen’ langszij. Na rust ging het bij Twente van kwaad tot erger. In de 53e minuut zette de Slowaak Stanislav Sestak de thuisploeg na een mooie steekpass op voorsprong.

Diep in de tweede helft ontsnapte Twente aan een grotere achterstand toen Batalla de binnenkant van de paal raakte. Het bleek slechts uitstel van executie. Acht minuten voor tijd bepaalde de Argentijnse spits met zijn tweede doelpunt van de avond de eindstand

    • Niels Posthumus