Griekse premier wil meer tijd en 'niet meer geld'

Griekenland wil meer tijd om de begroting op orde te krijgen.

berlijn. Aan de vooravond van bezoeken aan Berlijn en Parijs heeft de Griekse premier premier Antonis Samaras gevraagd om concessies van de Europese Unie om zijn land binnen de eurozone te houden.

In de Duitse krant Bild vraagt Samaras om meer tijd voor de bezuinigingen en hervormingen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor noodsteun ter waarde van 240 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.„We willen geen extra geld”, zegt Samaras. „Alles wat we willen, is een beetje meer ademruimte, om de economie snel aan te jagen en de overheidsinkomsten te verhogen.”

Het zou gaan om een periode van twee jaar. De saneringen zou dan in 2016 in plaats van in 2014 moeten zijn afgerond. Het verzoek, dat al langer de ronde doet, roept met name in Duitsland veel verzet op. „Meer tijd betekent niet automatisch meer geld”, zegt Samaras in Bild.

Maar volgens EU-diplomaten betekent uitstel van de bezuinigingsdeadline dat Griekenland langer van noodhulp afhankelijk zal zijn.

Samaras vliegt morgen naar Berlijn voor overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In Parijs ontmoet de Griekse premier de dag erna president François Hollande. Frankrijk is meer dan Duitsland geneigd de Grieken meer tijd te gunnen. In Berlijn gaan steeds meer stemmen op om Griekenland desnoods uit de euro te zetten. AP, AFP