Geen straf 'antisemitische' trammedewerkers A'dam

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB treft geen maatregelen tegen medewerkers die antisemitische opmerkingen zouden hebben gemaakt.

Rotterdam. Enkele GVB-medewerkers ontkennen na meerdere gesprekken dat zij antisemitische uitingen hebben gedaan. Na uitvoerig onderzoek en meerdere bevragingen kan het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB daarom niet anders dan de zaak afsluiten, schrijft het bedrijf op zijn site: „GVB heeft deze meldingen uiterst serieus genomen en benadrukt dat kwetsende uitspraken op geen enkele manier passen bij de normen en waarden die het bedrijf nastreeft. GVB heeft na de meldingen direct een onderzoek ingesteld en de medewerkers van de betreffende trams meerdere malen bevraagd. De medewerkers van de betreffende trams blijven bij hun verklaring dat zij dergelijke uitspraken niet hebben gedaan. Ook distantiëren zij zich nadrukkelijk van de in de media geschetste inhoud. Net als de directie van GVB betreuren zij het zeer dat deze situatie is ontstaan.”

Begin deze maand ontstond ophef nadat een passagier beweerde dat in de tram zou zijn omgeroepen dat het Anne Frank Huis ‘de plek is waar joden hun geld verdienen’. Een week na het incident werd ook een aanklacht bij de GVB ingediend voor een tweede antisemitisch incident in een tram.

Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, vindt de uitkomst van het onderzoek teleurstellend, maar wil graag de dialoog met de GVB voortzetten voor meer bewustwording. NRC