Garnalenjacht in Louisiana

Ragin’ CajunsDiscovery, 21.00 - 22.00 uur

„Het is geen negen-tot-vijfbaan”, vertelt een van de kapiteins in het nieuwe programma Ragin’ Cajuns. Dat was de kijker binnen enkele minuten ook al duidelijk. We volgen zes garnalenvissers uit Venice, Louisiana. Gedurende de drie maanden dat het seizoen duurt, proberen zij zoveel mogelijk garnalen te vangen om hun gezinnen te onderhouden. Een kapitein: „Het gaat allemaal om geld. Liever grote garnalen voor drie dollar, dan kleine voor één.”

Ragin’ Cajuns sluit aan op andere programma’s van Discovery die gericht zijn op visserij. Zo kon de kijker de afgelopen jaren al meegenieten van de kreeftenvangst (Lobstermen), de zwaardvisjacht (Swords: Life on the line) en het spectaculaire Deadliest catch, over krabbenvangers. Allemaal mannen die in een korte periode op zee hun inkomen voor de rest van het jaar moeten verdienen. Dat blijkt erg gevaarlijk.

Kapiteins Blimp, Kip, Acy, Dardar, Waylon en Trae gebruiken allemaal een andere strategie, in de hoop dat ze met volle containers terugkomen. Het uitzoeken van een visplek is een gok, zo wordt steeds benadrukt. En er zijn diverse problemen: netten gaan kapot, ijsmachines werken niet en een van de kapiteins wordt gestoken door een meerval.

Ragin’ Cajuns is leuk en spannend voor een kijker die onbekend is met het visserijspektakel van Discovery. Maar voor wie al eens een bemanning zag worstelen en boten zag zinken in Deadliest catch, wordt het garnalen jagen al snel saai.

Marcella Veldthuis